Напишете дума/думи за търсене

Летните резитби са полезни за овошките

В момента овощните дръвчета са в процес на усилен растeж. Освен основната резитба, която се извършва в края на зимата, през лятото също се прави резитба. Чрез премахване на отделни растителни части се цели оптимално развитие на всяко едно дръвче.

В зависимост от условията и състоянието на овощното дърво понякога по него се развиват прекалено много едногодишни леторасти. Често те се преплитат, пречат си, а и засенчват други клони. Развитието на този прираст води и до сгъстяване на короната на дръвчето, което също не е желателно.

В този случай е препоръчително да се премахнат някои от новите клонки, за да могат останалите да се развиват нормално. Ако са по-малки, това може да се извърши внимателно с ръка, на така че да не се направи рана. Когато основата им е вдървесинена, се използва овощарска ножица.

Напомняме на начинаещите овощари да режат клонката до основа, т.е. да не оставят чеп, защото по него има спящи пъпки, които също могат да се развият.

Има различни видове операции

Към летните резитби се отнася филизенето. При тази операция се отстраняват ненужните млади прирасти при формиране на короните на овощните дървета, особено през първата година след засаждането им.

Филизене се прилага, когато младите клонки са с дължина до 8-10 см, а при прасковата - до 15-18 см.

Пензирането е друга лятна резитба. Тя се състои в прищипване на върховете на нарастващите леторасли. По този начин се ограничава тяхното удължаване и се предизвиква разклоняването им.

Наклоняване (сн. горе) е операция, чрез която се въздейства върху растежа. Прилага се на отделни клони и клонки за отслабване на растежа им както през зимния период, така и през вегетацията, предимно при формиране на палмета.

При някои от сортовете накланянето влияе положително върху залагането на плодни пъпки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
На шофьора, блъснал я пръв и избягал, ще кажа, че ще бъде намерен. И ще изпълня молбата на дъщеря ми да я заведа при него 34-годишната Юлия Ангелова беше прегазена край Созопол в нощта срещу 26 юли. Първият шофьор, блъснал жената, избяга и все още се издирва. Няма свидетели на случилото се, само една снимка на автомобил с огънат капак
Навършват се 22 години от смъртта му На 5 август 1998 г. почина Тодор Живков. Според официалната информация на БТА той издъхва в 20,05 часа след триседмична мозъчна кома. Тодор Живков е човекът, управлявал най-дълго държавата България - като партиен лидер, министър-председател и президент. Как селянчето от Правец и печатар със средно образование
Новото първенство стартира в петък с два отбора, които използват абревиатурата ЦСКА. Явно толкова сериозно е объркването, че дори БФС бе принуден да подменя лицензи в последния момент, след като първоначално даде такъв на Сдружение “Футболен клуб “Централен спортен клуб на армията 1948”, а вече го подмени с такова на футболен клуб със същото име

Градина 24 / Дръвчета