Напишете дума/думи за търсене

Размножаване и презасаждане на лилиумите

След прецъфтяването, луковиците на лилиумите са силно изтощени, губят масата и плътността си, люспите им изтъняват и увяхват. Трябва да минат месец-месец и половина за да стане отново тази луковица здрава и и едра. Върху този процес оказват въздействие всички фактори - топлина, влага, подхранване.

Подрежете стеблата на лилиумите, като оставите пънчето, ако към момента на разделянето те са зелени, без признаци на заболявания. Ако стеблата са отмрели, което е свидетелство за наличието на гъбни заболявания, то след като изкопаете луковиците, внимателно ги откъснете.

След три или петгодишно отглеждане без пресаждане, по-голямата част от лилиите образуват гнезда от различни по големина и възраст луковици. Тези гнезда след изкопаването се разпадат, но понякога се налага да ги разделите, което трябва да направите след обрязването на стеблото, много внимателно.

Как се прави:

Изкопайте луковиците, като внимавате да не повредите корените, изтръскайте почвата и ги прегледайте.

Люспи с кафеникави или ръждиви петна трябва да се премахнат и да се унищожат. Корените подрежете на 15 см, отмрелите изрежете съвсем. Чистите луковици с корените поставете за 20-30 минути 0,1 % калиев перманганат.

Засадете луковиците в предварително подготвена почва, която преди това трябва добре да се полее.

Ниските сортове лилии засаждайте на дълбочина 10-12 см за едри луковици и 7-8 см за дребните, средно високите - съответно на 12-15 и 8-10 см, а високите сортове - 15-20 и 10-12 см. Ямките за засаждането направете с 10 см по-дълбоки, тъй като лилиумите се пресаждат с корените, които трябва да бъдат старателно изправени.

Минималните разстояния между луковиците при засаждане за тези групи са съответно 15-20, 20-25 и 25-30 см.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Преди 10 години в ефира тръгва първият от новата вълна български сериали “Стъклен дом”. Той се превръща в сензация - милиони следят историята в него, а актьорите - повечето непознати дотогава, стават звезди за няколко дни. С роля в него е и големият Стефан Данаилов. Той играе патриарха Димитър Касабов
Свършете всичко неотложно в работата и предупредете, че излизате в отпуск 18 часа – горе-долу толкова прекарва всеки от нас в мислене за работа, в четене на служебни имейли и провеждане на разговори по работа по време на летния си отпуск. Това твърдят британски учени на базата на свое проучване. Това означава
Треньорът на "Левски" Георги Тодоров определено бе отчаян от състоянието на отбора и положението, в което се оказа при шестия си престоя начело на "сините". След поражението с 1:2 от "Славия" на "Герена" Тодоров обяви, че все по-малкото оставащи в тима футболисти нито са свежи, някои нямат и желание, а и всички трудно могат да бъдат мотивирани

Градина 24 / Цветя