Напишете дума/думи за търсене

Вертикални градини красят и пестят място

Независимо дали имате малък балкон или голям двор, вертикалната градина винаги е добра възможност да спестите пространство и да покажете своите цветя и растения по един по-различен и интересен начин.

Има най-различни видове вертикални градини и всяка от тях ви предоставя възможност за различна композиция от цветове и форми, според вашите критерии и вкус.

Кула от саксии

При този тип вертикална градина няколко саксии с различна големина са подредени вертикално една над друга, образувайки разкошна композиция от подправки и цветя.

През центъра на саксиите е прекарано въже, което ги държи заедно и не им позволява да паднат. В най-долната саксия е засаден босилек, в средната - мащерка, а в най-горната магданоз. В междинните саксии са засадени дребни цветя за колорит.

Ако решите да си направите подобна вертикална градина имайте предвид, че тя може да се получи доста тежка и е добре да започнете да я изграждате там, където смятате да стои, за да не се налага да я местите впоследствие.

Вместо обувки - цветя

Този проект е много подходящ за притежателите на котки, които обичат да ровят и използват саксиите като котешка тоалетна. За да го осъществите ви е нужен единствено органайзер за обувки, пръст и семена.

Окачете органайзера високо на някоя стена, напълнете го с пръст, след което посейте семенцата. В зависимост от типа на растенията изберете по-слънчева или по-сенчеста стена.

С подръчни материали

Тази вертикална градина може да изработите от няколко стари палета, като използвате един за основа. Разковете всички дъски с изключение на тези в краищата и средната дъска на палета, който ще използвате за основа. Заковете плътно дъските една до друга върху основата, както мислите, че е най-подходящо и прикрепете консервните кутии с помощта на винтове и гайки. Не забравяйте да пробиете дупки на дъното на кутиите, за да изтича ненужната вода.

Практична пирамида

Ако смятате, че може да се справите с по-сложен и доста по-труден проект, опитайте се да изградите пирамидална вертикална градина.

Ще ви е необходима много дървесина, шперплат, колела, лепило, чакъл, пръст и растения. Първо трябва да изградите основата и скелето на градината, след което постепенно да добавите пръстта и рафтовете.

Освен че хваща окото, тази градина е и много практична защото стои самостоятелно, а благодарение на колелцата може лесно да се мести.

Мрежа за окачане

Ето как може да превърнете ръждясалата оградна мрежа в красива висяща градина.

Първо трябва да намерите добро място, където да опънете мрежата. В този случай тя е хваната за покрива от едната страна и вкопана в земята от другата, за да се получи здрава основа. Саксийките окачете на мрежата с помощта на кукички.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Показания ще дадат депутатът Пламен Нунев и ексобластният координатор на ГЕРБ в Русе Росен Даскалов. Собственикът на “Приста ойл” е след тях Четири разпита по разследването за престъпно сдружение с цел търговия с влияние са насрочени във вторник. Делото започна, след като прокуратурата откри в телефона и айпада на Пламен Бобоков размяна на
l Ананиев удължи извънредната обстановка с 2 седмици l Не сме във втора вълна, а във втори, по-висок пик l Ако след положителен PCR тест друга лаборатория го “отхвърли” с отрицателен, значи тя или не е взела пробата качествено, или пациентът не е дал добросъвестно материал, отсече проф. Кантарджиев. Националната референтна лаборатория не греши
Селекционерът на националите по волейбол Силвано Пранди пристигна у нас днес от родината си Италия. След преминаване на тест за коронавирус специалистът започва работа с избраниците си. Пранди трябваше да кацне в София в неделя, но поради закъснение на вътрешен полет в Италия се забави. Волейболистите ни бяха събрани на лагер в столицата на 22 юни

Градина 24 / Дизайн