Напишете дума/думи за търсене

Кои са идеалните цветя за лятото

Няма растения, които живеят без вода, но има много такива, които се нуждаят от малко вода, за да растат. Обикновено те виреят добре в отцеждащи се, бедни почви.

Едно растение може да се определи като издръжливо на суша, когато изтрайва период на засушаване от 2 или 3 месеца, без никакво поливане.

Калифорнийски мак (Escholzia)

Принадлежи към сем. Papaveraceae. Родината на това многогодишно растение, отглеждано като едногодишно, е Северна Америка. Ешолцията цъфти от май до октомври в жълто до оранжево.

Има красиви едри единични цветове с 4 венчелистчета, които са отворени, само при слънчево време. Стеблата му достигат 30-40 см. Вирее най - добре в добре отцеждаща се, глинеста почва.

Не изисква наторяване. Понася добре течения и засушаване.

Размножава се чрез семена, през пролетта, които се сеят направо в почвата. Привлича пчели и други насекоми.

Енчец (Solidago)

Това е жълто цъфтящо цвете от сем. Asteraceae. Най-характерно е за Северна Америка, Мексико и Южна Америка. Лесно се разпознава заради съцветията си от златисто-жълти цветове на гъсти метлици.

Цъфти от от юли до септември. Има вечнозелени ланцетни листа и мъхести стебла и листа. Достига около 1 м. височина.

Полива се умерено, но издържа и засушавания. След като прецъфти се подрязва, за да не се разпространят семената му.

Трябва да се тори. Привлича пеперуди, бръмбари и оси.

Ирис (Iris)

Характеризира се с голяма приспособимост към условията на околната среда - вирее еднакво добре в студени планински райони, по хълмове, поляни и речни брегове.

Тази група растения се отличава с голямо видово разнообразие.

Някои перуники достигат височина 1 м, но се срещат и джуджета. Голямото разнообразие е в обагрянето му. Те също виреят добре на ярко слънце.

Необходима им е песъчлива почва с добри дренажни свойства.

Ирисите се засаждат в цветни групи, край водни басейни, в скални групи.

Лавандула (Lavandula)

Тя е от семейството на ментата - Lamiaceae. Характерно растение за Средиземноморието, Африка и югоизточните части на Индия. Лавандулата е светлолюбива, сухоустойчива и студоустойчива култура.

Развива се добре на чакълно-глинести или песъчливо-варовити почви, по възможност добре наторени и обогатени с минерални торове. Растението изисква умерена влага, тъй като прекомерната влошава качеството на маслото.

Лавандулата обича открити и светли пространства.

Рудбекия (Rudbeckia hirta)

Родината на това двугодишно растение е Северна Америка. Характерно е за равнинни райони и зоните около пътища.

Достига височина 1 - 2 м. По дългите му стебла са покрити с мъх и дълги около 20 см. листа.

Растението цъфти от юли до септември със светложълти, подобни на маргаритка цветчета, около тъмно кафяв кръг, откъдето идва и по - популярното му име.

Изисква слънчево място и средно влажна до суха почва, песъчлива или глинеста.

Не е необходимо почвата да е много богата на хранителни вещества.

Издържа на неблагоприятни условия като високи температури и течение. Привлича птици и пеперуди заради нектара, който се образува в цвета. Идеално цвете за сандъчета.

Циния (Zinnia)

За нея е подходяща рохкава и пропусклива, богата на хранителни вещества почва. Хубаво е преди засаждането да наторите обилно с прегорял оборски тор.

Цъфти почти непрекъснато от юни до октомври, но трябва да се полива редовно.

Ако пропуснете да полеете, не се безпокойте - циниите са способни да понесат краткотрайни ограничения на почвената и въздушна влажност.

При по-продължително засушаване обаче съцветията започват да издребняват, а е възможно след това да после изсъхнат и целите растения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Преди 10 години в ефира тръгва първият от новата вълна български сериали “Стъклен дом”. Той се превръща в сензация - милиони следят историята в него, а актьорите - повечето непознати дотогава, стават звезди за няколко дни. С роля в него е и големият Стефан Данаилов. Той играе патриарха Димитър Касабов
Свършете всичко неотложно в работата и предупредете, че излизате в отпуск 18 часа – горе-долу толкова прекарва всеки от нас в мислене за работа, в четене на служебни имейли и провеждане на разговори по работа по време на летния си отпуск. Това твърдят британски учени на базата на свое проучване. Това означава
Треньорът на "Левски" Георги Тодоров определено бе отчаян от състоянието на отбора и положението, в което се оказа при шестия си престоя начело на "сините". След поражението с 1:2 от "Славия" на "Герена" Тодоров обяви, че все по-малкото оставащи в тима футболисти нито са свежи, някои нямат и желание, а и всички трудно могат да бъдат мотивирани

Градина 24 / Дизайн