Напишете дума/думи за търсене

Три любими разновидности на мушкатото

Зонално мушкато - Pelargonium hortorum

Най-срещаната разновидност на мушкатото у нас. Има тъмнозелени мъхести листа със заоблена форма и кичести цветове, които цъфтят от пролетта до есента в бяло, розово, червено, цикламено, а понякога и смесено.

Поливане: през активния период умерено, като се изчаква почвата да започне да засъхва. Предозирането е опасно. Зимата поливането се преустановява.

Светлина: зоналното мушкато обича да получава много светлина, но по-добре тя да е филтрирана. През лятото не понася силните жеги, а през зимата трябва да внимавате температурата да не пада под 0 градуса.

Грижи: от пролет до есен е хубаво да се наторява веднъж на две седмици със слаб разтвор на азотен тор. Есента се подкастря, а на пролет се пресажда. Не го дръжте на течение.

Размножаване: с помощта на резници през пролетта.

Вредители: акари, листни въшки, белокрилка.

Царско мушкато - Pelargonium domesticum

Макар цветчетата му да приличат много на тези на зоналното мушкато, може да различите двете разновидности по формата на листата. Тук те пак са тъмнозелени и мъхести, но този път заострени и назъбени в краищата. Освен това царското мушкато цъфти само през пролетта и лятото.

Поливане: през активния период умерено, като се изчаква почвата да започне да засъхва. Предозирането е опасно. Зимата поливането се преустановява.

Светлина: дръжте царското мушкато на умерено слънце. Зимата го преместете в прохладно помещение, където температурата не надвишава 10 градуса.

Грижи: от пролет до есен е хубаво да се наторява веднъж на две седмици със слаб разтвор на азотен тор. Есента се подкастря, а на пролет се пресажда. Не го дръжте на течение.

Размножаване: с резници.

Вредители: акари, листни въшки, мана, сива плесен.

Сакъзче - Pelargonium peltatum

Познато е още като висящо мушкато. На външен вид ще го различите по-лесно от останалите две разновидности, защото е по-туфесто, с повече разклонения, листата по-дребни, а цветчетата - кичести в разнообразни цветове. Цъфти от средата на пролетта до началото на есента.

Поливане: изисква умерено поливане през активния период. Ако прекалите, растението може да хване гъбички. Зимата преустановете поливането.

Светлина: дръжте сакъзчето на слънчево място, за да е по-кичесто. Известно е още, че то вирее най-добре в райони, където сутрините и вечерите са по-хладни и влажни, а през деня е по-топло. Температури над 30 градуса не му се отразяват добре.

Грижи: Използвайте хумусна градинска пръст с добра пропускливост. През активния период може да го наторявате с тор за цъфтящи балконски растения. Пресажда се напролет. Винаги махайте прецъфтелите цветове, за да отворите място за нови цветчета. Пензирайте, за да имате по-големи туфи.

Размножаване: с помощта на резници напролет.

Вредители: листни въшки и акари.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Първият летен месец ще започне с хладно време с чести превалявания, което ще продължи до 4 юни. Слънчевите часове ще са главно през първата половина на деня, а през втората ще превалява и прегърмява. Ще има райони с по-интензивни валежи, но и такива с по-дълги слънчеви периоди. Максималните температури в началото на месеца ще бъдат от 17 до 22°
И да падне карантината за страната ни България бе включена в списък на топдестинации за почивка, до които трябва да бъдат разрешени въздушни мостове от Великобритания това лято. Той е изготвен от 3 от най-големите авиокомпании, опериращи в Обединеното кралство, и включва 45 държави. Част е от искане до британското правителство да се откаже от
1. Когато сте на ваканция, как протича тя - стоите само в града, в който сте отседнали, или предпочитате да обиколите забележителностите около съседните му населени места? а) Когато съм почивка, искам да се излежавам някъде на топло, а не да обикалям забележителностите, състезавайки се със стотици хора кой да се снима пред тях първи

Градина 24 / Цветя