Напишете дума/думи за търсене

Градинка покрай пътечката

За градинското пространство пред къщата или вилата, ви предлагаме проект на тази цветна, но лесна за оформяне градинка. Тя обгражда павираната пътечка до входната врата или до задната част на двора. Еклектичната комбинация от зеленина и ярки разцветки създава усещане за уют и приятни емоции.

Предложения за растенията

Растенията трябва да съобразите с мястото, където ще виреят и условията там:

A. Вербена (Verbena speciosa СImaginationТ) - 7 броя;

B. Аргирантема (Argyranthemum hybrid) - 8 броя;

C. Бразилска вербена (Verbena bonariensis) - 3 броя ;

D. Напръстник /дигиталис/ (Digitalis purpurea) - 6 броя;

E. Клеоме (Cleome hassleriana White Queen) - 2 броя;

F. Бегония (Begonia semperflorens-cultorum) 5 броя;

G. Аргирантема (Argyranthemum "Mary Wootton" или "Vancouver") - 8 броя;

H. Кученце (Antirrhinum majus) - 3 броя;

I. Делфиниум /ралица/ (Delphinium "Belladonna Group") - 4 броя;

J. Жълт равнец (Achillea filipendulina СCoronation GoldТ) - 2 броя;

K. Градински чай /градинска салвия/ (Salvia nemorosa "Pink Friesland") - 6 броя ;

L. Английска или испанска лавандула (Lavandula stoechas) - 2 броя;

M. Червен равнец (Achillea millefolium "Paprika") - 1 брой;

N. Пелин (Artemisia vulgaris "Oriental Limelight") - 1 брой.

Бордюрът оформя, краси и предпазва

Достатъчно е да заобиколите цветната леха с бордюр или ниска ограда и тя веднага се превръща в градинка. Бордюрът може да огради цветна композиция, да се разположи като пръстен около дървета, да отдели пътеката от тревната площ. Ползата от него е двойна. От една страна изпълнява чисто декоративна функция, а от друга, слага граница между градинската пътека и цветната леха, укрепва краищата на настилката, не позволява върху нея да се изсипва пръст и тревата да се разпростре по пътеката.

Бордюрът може да е висок или нисък, направен от дърво или камък, но във всички случаи трябва да е в хармония с настилката на пътеката. Той може да се направи едновременно с насипването на подложния чакъл, основа на градинската пътека, или заедно с оформянето на лехата.

Историята на бордюра е дълга. Ако решите да си правите и вие бордюр, може да се вдъхновите от акуратните дизайнерски решения както на италианските градини, така и на българските възрожденски дворове. Бордюрът може да се изработи от камъни, тухли, метал, дърво или глина, може и от живи растения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Искам погребение в тесен кръг, не искам да безпокоя, написа най-известният композитор на филмова музика в света. Той си отиде по изгрев-слънце на 91 г. На 91-годишна възраст си отиде маестро Енио Мориконе. Няма любител на киното по света, в чиито уши да не звучи филмовата музика на италианския композитор и носител на “Оскар”
Мачовете от Бундеслигата ще продължат да се излъчват по “Евроспорт 2” и през следващия сезон. През миналата седмица стана ясно, че “Евроспорт” се разделя с правата за емблематичния за тениса турнир “Уимбълдън” и има вариант това да се случи и с тези за германския футболен елит. За сезона 2020/2021 обаче зрителите в България ще имат шанса отново да
Показания ще дадат депутатът Пламен Нунев и ексобластният координатор на ГЕРБ в Русе Росен Даскалов. Собственикът на “Приста ойл” е след тях Четири разпита по разследването за престъпно сдружение с цел търговия с влияние са насрочени във вторник. Делото започна, след като прокуратурата откри в телефона и айпада на Пламен Бобоков размяна на

Градина 24 / Дизайн