Напишете дума/думи за търсене

Лофантата - уникално растение и билка

Лофантът е многогодишно, силно студоустойчиво, сухоустойчиво, непретенциозно към почвата, слънцелюбиво, декоративно, силно ароматично и не на последно място - притежаващо уникални медоносни и лечебни свойства растение

Достига до два метра височина и цъфти активно почти три месеца, а по своите лечебни свойства не отстъпва много на женшена. Растението принадлежи към семейство устоцветни Laminae (Labiatae) и е култивирано растение.

Най-широко е разпространено в Китай, Япония, САЩ, Канада и др.

Стъблото му е изправено, силно разклонено и облистено.

Листата му са едри, назъбени достигащи дължина до 10 см, а на ширина до 4,5 см.

Цъфти с бели дребни цветчета, събрани в класовидни съцветия, достигащи дължина до 20 см. Те са разположени по краищата на страничните разклонения по стъблото.

Семената му са ситни, заоблено продълговати, тъмно кафяви, запазващи кълняемостта си до 2 години.

Размножава се основно чрез семена

Поникват 5-6 дена след засаждането, а след 1 месец се пикират.

На открито се засаждат едва когато се установи трайно затопляне на времето- края на април.

Разсада се засажда на редове, като разстоянието от ред до ред трябва да е 60-70 см, а от растение до растение 25-30 см.

По време на вегетацията трябва да не се допуска заплевеляване, да се полива при силно засушаване, а след дъжд или поливане, почвата се разрохква.

При ранно отгледан при оранжерийни условия разсад и засаден при благоприятни метеорологични условия, растенията започват да цъфтят около средата на месец юни.

Интензивно продължават да цъфтят до края на месец август.

След септември, при благоприятни условия, от разклоненията на основните стъбла продължават да израстват нови леторасти с класовидни съцветия.

Макар и по-малки по размери, те продължават да цъфтят и дават нектар до падането на първите слани!

Няма заболяване, при което да не помага

Пчелите охотно посещават растенията, а полученият от лофант мед има много приятен аромат и ценни лечебни свойства.

Учените - фитотерапевти уверяват, че няма такова заболяване, при което лечебните свойства лофанта да не помагат.

Растението действително притежава уникални лечебни свойства, затова се счита за символ на младостта и красотата.

То понижава кръвното налягане, регулира обмяната на веществата, прочиства кръвта, унищожава болестотворните микроби.

В тибетската медицина наземната част на лофанта се използва като общо укрепващо и забавящо стареенето средство, а също и при гастрити, функционално разстройство на жлъчката, хепатити, действа благоприятно при лечението на пострадали от радиация.

За съжаление лофанта е непознато растение на българските пчелари. А по своите медоносни качества не отстъпва на фацелията, а освен това е и ценна билка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
"Вердер" остава динозаварът на Бундеслигата! Емблематичният за германския футбол отбор, в който помощник-треньор е Илия Груев, а част от състава е неговият син и съименник, преодоля мъченически баражите и остава в елита. В реванша бременци, които завършиха 16-и в I лига, направиха 2:2 при гостуването на "Хайденхайм"
Искам погребение в тесен кръг, не искам да безпокоя, написа най-известният композитор на филмова музика в света. Той си отиде по изгрев-слънце на 91 г. На 91-годишна възраст си отиде маестро Енио Мориконе. Няма любител на киното по света, в чиито уши да не звучи филмовата музика на италианския композитор и носител на “Оскар”
Мачовете от Бундеслигата ще продължат да се излъчват по “Евроспорт 2” и през следващия сезон. През миналата седмица стана ясно, че “Евроспорт” се разделя с правата за емблематичния за тениса турнир “Уимбълдън” и има вариант това да се случи и с тези за германския футболен елит. За сезона 2020/2021 обаче зрителите в България ще имат шанса отново да

Градина 24 / Билки