Напишете дума/думи за търсене

Как да успеете с розите

Разполагането на розите от южната страна на градината и защитата им от северните ветрове е важно условие за тяхното здраве и добрия цъфтеж. Да се създаде правилният микроклимат за тези растения не е трудно.

С помощта на иглолистни клонки може да ги защитите през зимата от северните ветрове, а срещу прекомерната влага ще помогне повдигането на ямата, където са засадени. Единственото, което не е по силите на градинаря е да "създаде" слънце. Розите са много взискателни към слънчевата светлина, необходима им е минимум 4 часа на ден.

Ямата за засаждане да бъде широка и дълбока

За единично засаждане ширината на ямата трябва да бъде не по-малко от 70 см, а дълбочината - на две лопати. Дъното на ямата задължително трябва да се прекопае.

Значението на тази обработка на почвата е коренната система да се формира не на повърхността на почвата, а в дълбочина. Поради това, колкото по-дълбоко проникнат корените, толкова по-защитено ще бъде растението от зимните студове. Това е особено важно за студоустойчивите видове, които през зимата се покриват само с почва.

Там, където се задържат разтопени води, почвата е глинеста или подводните води са високи, дълбочината на ямата за засаждане трябва да се увеличи и на дъното да се направи дренаж от едър чакъл или парчета тухли.

Важно е да използвате здрави филизи

Във фабрична опаковка те може да се съхраняват в хладилник не повече от 3 седмици. Ако пъпките на филизите са започнали да се разпукват, това означава, че засаждането трябва да стане бързо, в противен случай растението дълго ще се прихваща и боледува. Такава роза може да се смята за едногодишна. Когато купувате филизи, внимателно огледайте стеблата, корените и листата - те трябва да са без петна и налепи. Най-сигурни са филизите с листа в активен стадий на растеж, които се продават в саксийки. Те се прихващат почти на 100 %.

Оптимално време за засаждане

През есента са засаждат филизи в големи саксии с обем не по-малко от 5-6 литра и се пресаждат възрастните растения.

Съвет: За да избегнете несполуки при отглеждането на розите изберете студоустойчиви сортове, приспособени за климата на мястото, където ги садите. Те изискват само почвена защита през зимата и са устойчиви на заболявания. Купувайки готова почвена смес за розите, предпочетете такава на основата на биохумуса, а не торфа, и в качеството на мулч използвайте компост.

Правила при саденето

Има две важни, които трябва да се спазват.

Кореновата шийка (границата между кореновата система и стеблата) при засаждането трябва да се окаже на 1 см под нивото на почвата. Това се отнася за всички видове рози, дори и за ашладисаните. Ако ямата за засаждането е направена правилно, то с времето почвата ще се уплътни, и кореновата шийка ще слезе на 7-8 см под нивото на почвата.

Филизите с открита коренова система след засаждането се загърлят на височина 10-20 см, засенчват се, наподобявайки мини-парник, и ежедневно се поливат. Филизите в саксии се пресаждат след разпукването на пъпките на дърветата. Ако новите филизи се прихващат лошо, сложете различни видове вкоренители (натриев хумат или други).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Искам погребение в тесен кръг, не искам да безпокоя, написа най-известният композитор на филмова музика в света. Той си отиде по изгрев-слънце на 91 г. На 91-годишна възраст си отиде маестро Енио Мориконе. Няма любител на киното по света, в чиито уши да не звучи филмовата музика на италианския композитор и носител на “Оскар”
Мачовете от Бундеслигата ще продължат да се излъчват по “Евроспорт 2” и през следващия сезон. През миналата седмица стана ясно, че “Евроспорт” се разделя с правата за емблематичния за тениса турнир “Уимбълдън” и има вариант това да се случи и с тези за германския футболен елит. За сезона 2020/2021 обаче зрителите в България ще имат шанса отново да
Показания ще дадат депутатът Пламен Нунев и ексобластният координатор на ГЕРБ в Русе Росен Даскалов. Собственикът на “Приста ойл” е след тях Четири разпита по разследването за престъпно сдружение с цел търговия с влияние са насрочени във вторник. Делото започна, след като прокуратурата откри в телефона и айпада на Пламен Бобоков размяна на

Градина 24 / Цветя