Напишете дума/думи за търсене

Доматите се нападат от листна плесен

Засягат се основно растенията в култивационни съоръжения, но не само

В практиката листна плесен по доматите се среща по-често по растенията, отглеждани в парници и оранжерии. Също така в райони близо до водни басейни и речни долини, високи котловини, където относителната влажност на въздуха е висока.

Първите симптоми на болестта се появяват по горната страна на листата, като бледи, разлети петна. От долната страна на петната се формира светъл, а по-късно - кадифен налеп. Ако върху един лист се образуват много петна, той загива.

При благоприятни условия за болестта, листната плесен може да обезлисти целия посев.

Листната плесен се причинява от гъба, която напада само доматите. Тя се запазват в растителните остатъци в почвата, както и по конструкциите. Разпространява се лесно от въздушните течения.

Оптимално се развива при висока влажност на въздуха и температура 20-25 градуса.

Да не се преовлажнява, често да се проветрява

От основно значение за развитието на болестта е начинът на поливане. Практиката показва, че при капково напояване пораженията са най-слаби.

Ако растенията се отглеждат в парници или оранжерии, трябва да се проветрява редовно.

Важно е растенията да се торят балансирано.

При поява на първите петна да се пръска с топсин М - 100 грама на 10 литра вода.

При пръскането на доматите е препоръчително струята с препарат да се насочва от долната страна на листата, където се намира заразата.

ПРИ БЕРИТБА

Листната плесен, заедно с останалите важни болести, може да провали доматената реколта
Листната плесен, заедно с останалите важни болести, може да провали доматената реколта

В разгара на вегетацията на доматите се наблюдава развитие на мана, алтернария, фузариоза, доматена бронзовост и други болести. Освен това растенията се нападат от листни въшки, които пренасят голяма част от вирусните болести по зеленчуците.

За да се опазят растенията, градинарите използват разнообразни рз-продукти. По принцип третиранията започват с контактни препарати, а при наличие на зараза се използват системни.

Повечето от тези системни препарати имат различен карантинен период, най-често около 21 дни.

Щом започнат беритбите, е препоръчително да се използват препарати с контактно действие за предпазване на растенията. Такива се бордолезов разтвор, куадрис, икуейшън про и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
До края на деня се очаква снеговалежите да намаляват или да спират. Температурите ще се колебаят от 0 до 6 градуса. През нощта и утре рано сутрин се очаква слаб сняг, но облачността ще започне да се разкъсва. Във вторник очакваме краткотрайни, но на моменти интензивни снеговалежи. Има опасности от снегонавявания и преспи в планинските проходи
За "24 часа" директорът на РИОСВ-Бургас потвърди, че GPS замервания са показали, че прокопаният ров не попада в защитената зона Пясъчните дюни на южния плаж в Несебър не са били разорани, а предпазени от разораване. Такова обяснение даде инж. Димитър Мандулев, директор на Държавното ловно стопанство в Несебър
Десет деца загинаха, след като лодката им се преобърна и потъна в езеро в Северозападен Пакистан, предаде АФП, като се позова на полицейски служител. Всички загинали при инцидента в езерото "Танда", в северозападната гранична провинция Хайбер Пахтунхва, са били на възраст между 7 и 14 години, съобщи агенцията

Градина 24 / Зеленчуци