Напишете дума/думи за търсене

Доматите се нападат от листна плесен

Засягат се основно растенията в култивационни съоръжения, но не само

В практиката листна плесен по доматите се среща по-често по растенията, отглеждани в парници и оранжерии. Също така в райони близо до водни басейни и речни долини, високи котловини, където относителната влажност на въздуха е висока.

Първите симптоми на болестта се появяват по горната страна на листата, като бледи, разлети петна. От долната страна на петната се формира светъл, а по-късно - кадифен налеп. Ако върху един лист се образуват много петна, той загива.

При благоприятни условия за болестта, листната плесен може да обезлисти целия посев.

Листната плесен се причинява от гъба, която напада само доматите. Тя се запазват в растителните остатъци в почвата, както и по конструкциите. Разпространява се лесно от въздушните течения.

Оптимално се развива при висока влажност на въздуха и температура 20-25 градуса.

Да не се преовлажнява, често да се проветрява

От основно значение за развитието на болестта е начинът на поливане. Практиката показва, че при капково напояване пораженията са най-слаби.

Ако растенията се отглеждат в парници или оранжерии, трябва да се проветрява редовно.

Важно е растенията да се торят балансирано.

При поява на първите петна да се пръска с топсин М - 100 грама на 10 литра вода.

При пръскането на доматите е препоръчително струята с препарат да се насочва от долната страна на листата, където се намира заразата.

ПРИ БЕРИТБА

Листната плесен, заедно с останалите важни болести, може да провали доматената реколта
Листната плесен, заедно с останалите важни болести, може да провали доматената реколта

В разгара на вегетацията на доматите се наблюдава развитие на мана, алтернария, фузариоза, доматена бронзовост и други болести. Освен това растенията се нападат от листни въшки, които пренасят голяма част от вирусните болести по зеленчуците.

За да се опазят растенията, градинарите използват разнообразни рз-продукти. По принцип третиранията започват с контактни препарати, а при наличие на зараза се използват системни.

Повечето от тези системни препарати имат различен карантинен период, най-често около 21 дни.

Щом започнат беритбите, е препоръчително да се използват препарати с контактно действие за предпазване на растенията. Такива се бордолезов разтвор, куадрис, икуейшън про и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Романът "Нежна песен" на френско-мароканската писателка Лейла Слимани, спечелил наградата "Гонкур" през 2016 г., ще бъде адаптиран от американския канал HBO в нова поредица с участието на Никол Кидман, предаде АФП, цитирана от БТА. HBO постигна с продуцентската компания "Леджъндари ентъртейнмънт" споразумение "за създаване и копродуциране на
Германката Лена Дюр спечели втория слалом за световната купа в алпийските ски, проведен в чешкия зимен център Шпиндлерув Млин, и така спря американката Микаела Шифрин да изравни рекорда за най-много победи. Той е притежание на легендарния швед Ингемар Стенмарк - 86. Шифрин бе начело след първия манш
Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е подал молба за напускане, пише БТА. Заявил го е, потърсен за коментар заради информация за предстоящ протест на работещите в лечебното заведение. По думите му един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката

Градина 24 / Зеленчуци