Напишете дума/думи за търсене

Топ 5 на семената, които трябва да се засеят сега

Февруари дава старт на лятната градина

За любителите на цветята февруари и март са предвестниците на лятната градина. Те знаят, че има видове, които трябва да се засеят сега, за да покълнат, разсадът да укрепне и да е готов за засаждане.
За повечето летни цветя март е оптималният, но има и видове, които имат нужда от повече време. Иначе ще се наложи да чакате дълго, за да разцъфтят.

1. Еустома.

 Когато е в пълния си блясък, може да се сбърка с розата. Ако засеете семената още в началото на февруари, първите пъпки ще се разтворят през юли. Ако закъснеете, ще трябва да ги чакате до есента. Случи ли се дъждовна, нежните цветчета ще страдат от водата.

Семенцата на еустомата са по-ситни дори от тези на петуниите. За щастие се продават под формата на гранули, което облекчава засяването. Най-лесно е да ги поръсите по добре заравнена ситна почва, а после да ги заровите с помощта на четка за зъби. Постарайте се да редите семенцата шахматно през 2 сантиметра. След това поливайте с пулверизатор, за да не се разместят.

Съдът се държи на светло, най-добре под фитолампа. Покълването продължава 1-2 седмици и през тях се поддържа температура 20-25 градуса. Първите месеци кълновете растат толкова бавно, че може да ви отчаят. Видим скок в развитието им има чак през май, а през юни разсадът е готов за градината.

Ниските сортове са по-подходящи за балкон, високите не се разклоняват, крехки са и имат нужда от колчета за опора.

2. Вечноцъфтяща бегония.

 Това е едно от най-некапризните градински цветя, но има много дълъг период на вегетация. За да цъфне още в началото на лятото, веднага засейте семената. Ако сте ги събирали сами, пипайте внимателно, много са крехки. Купените имат защитна обвивка.

Почвата трябва да е без добавка на перлит, топчетата му пречат на семената. Горния слой е добре да пресеете. В началото кълновете са толкова малки, че буквално не се забелязват. Първо дръжте разсада покрит с целофан, докато поукрепне. Редовно отваряйте за проветряване и поливайте с пипетка. Поддържайте максимално висока температура.

Още първите листенца имат характерната окраска за сорта - зелени, кафяви или червеникави. Растат много бавно и практически нямат нужда от пикиране. Разсаждат се в средата на пролетта. Виреят както на слънце, така и на полусянка.

3. Мушкато. 

Обикновено цветето се развъжда с резници, но понякога цветарите се изкушават да пробват да си произведат разсад. Специалистите твърдят, че така се получават по-компактни растения, с по-ранен и обилен цъфтеж. А и ще можете да си отгледате нови сортове.

Специални изисквания към почвата няма, дори не е нужно да е прекалено хранителна. Семената са със среден размер и се разпределят лесно. Заравят се само на 3 мм. Може да държите съда на тъмно при температура 19-25 градуса. Семената покълват за 10-15 дни, но при някои сортове може да се наложи да чакате месец и половина.

4. Виола. 

Става дума за добре познатата градинска теменужка. Най-често тя се отглежда като двугодишно растение. Но ако нямате търпение, засейте семена сега. Така първите цветове ще се разтворят още в средата на май. Семенцата се заравят на 2-5 мм. Оптималната температура е 18-20 градуса. Покълват за седмица. Кълновете се развиват бързо, затова след появата на две същински листенца трябва да се пикират в отделни саксийки. Но и без тази допълнителна грижа те ще се развият добре.
Може да изнесете разсада на открито още в края на април, теменужките не се страхуват от ниски температури. Най-добре виреят на слънце.

5. Калибрахое. 

Приличащото на дребна петуния цвете е съвсем друг вид. Доскоро се размножаваше само с резници от майчино растение. Началото на февруари е крайният срок за посев на семената. Те са толкова ситни, че само се поръсват по повърхността на почвата. Поливат се с пулверизатор и се държат на топло - около 25 градуса.
Разсадът няма нужда от пензиране, разклонява се сам, но много зависи  и от сортовите особености. Добре е да пикирате след появата на 3-4 същински листенца.

Има и други летни цветя, които се сеят още в началото на февруари. Това са бакопа, лобелия, карамфили Шабо, вербени и хелиотроп.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Има ранен Писмо бомба избухна в украинското посолство в Мадрид, съобщава Си Ен Ен. Служител, който го е държал, е пострадал. Той е хоспитализиран. Няма опасност за живота му, съобщава местната полиция. Все още няма официален коментар от дипломатическата мисия, предаде
Комисията по енергетика прие закон, внесен от ДПС Депутатите от енергийната комисия спират "Лукойл" да изнася горива. В сряда те обсъдиха законопроекта на ДПС, с който се предлага износът да се забрани, и го подкрепиха на първо четене. По време на дебатите вицепремиерът Христо Алексиев и министърът на икономиката Никола Стоянов заявиха
Силният човек в Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани помаха на бразилка от трибуните на мача Бразилия - Швейцария и съпругата му доста сериозно се намуси. Тази снимка и видеото към нея обиколиха света. Оказа се, че шейхът е помахал на Дезире Соареш, която е доста известна във футболния свят. В инстарграм тя има 60 000 последователи

Градина 24 / Цветя