Напишете дума/думи за търсене

Как се размножава люляк от зелени резници

Старомоден е! Но пък славата му и милите спомени от детството карат все повече хора да го пожелаят в градината си.

Ароматен, невероятно красив и чакан, цъфтежът на люляците предизвиква много въпроси, голямо търсене и мъничко разочарование. Например от това, че красивите снимки в интернет на различни сортове и не толкова типични цветове са почти неоткриваеми на нашия пазар. Или пък, защото при цялото желание на съседката да сподели красивото растение, вкореняването не се получава, не ще и не ще...

От резници е трудно, но не и невъзможно

Взимат се млади стъбълца от новия растеж през късната пролет. Вдървенели резници се вкореняват по-трудно. Желателно е да се подсигурят повече бройки, за всеки случай.

Резниците се взимат сутрин и при хладно време, когато тъканите са максимално хидратирани. 10-15 см в дължина са достатъчни. Долните листа се почистват. Оставят се само 2-3 в горната част.

Подготвените резници се подреждат в добре омокрен микс от перлит, пясък и почва, така че да не се опират листата им едно в друго. Може да се използва и вкоренител за дървета и храсти.

Заложените резници се поставят на място с постоянна температура (например върху хладилника). Препоръчва се да се покрият с прозрачен плик или похлупак, за да се поддържа висока въздушна влажност. Редовното проветряване и поддържането на влагата в субстрата са задължителни.

Корени ще се развият до два месеца. Сигурна индикация за това е новият растеж. Младите, вече вкоренени растения се местят на светло място, а поливките се разеждат, като се позволява почвата да изсъхва между тях. Стабилизираните и приспособени растения се пресаждат в градината при първа възможност, стига да са достатъчно силни, или наесен.

Може ли във вода?

Спорно е! Но не пречи да се опита. Подготовката на резниците е същата, а нивото на водата се поддържа постоянно. Към нея може да се добави малко вкоренител. След развитие на корени, резниците се засаждат първо в саксийки, за да се приспособят под надзор към новата хранителната среда.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Искам погребение в тесен кръг, не искам да безпокоя, написа най-известният композитор на филмова музика в света. Той си отиде по изгрев-слънце на 91 г. На 91-годишна възраст си отиде маестро Енио Мориконе. Няма любител на киното по света, в чиито уши да не звучи филмовата музика на италианския композитор и носител на “Оскар”
Мачовете от Бундеслигата ще продължат да се излъчват по “Евроспорт 2” и през следващия сезон. През миналата седмица стана ясно, че “Евроспорт” се разделя с правата за емблематичния за тениса турнир “Уимбълдън” и има вариант това да се случи и с тези за германския футболен елит. За сезона 2020/2021 обаче зрителите в България ще имат шанса отново да
Показания ще дадат депутатът Пламен Нунев и ексобластният координатор на ГЕРБ в Русе Росен Даскалов. Собственикът на “Приста ойл” е след тях Четири разпита по разследването за престъпно сдружение с цел търговия с влияние са насрочени във вторник. Делото започна, след като прокуратурата откри в телефона и айпада на Пламен Бобоков размяна на

Градина 24 / Цветя