Напишете дума/думи за търсене

13 причини да засадите тагетес

Слънчевите цветове на тегетесите идват във всякакви форми и разнообразие от топли багри. Отглеждат се много лесно, а и прощават грешки. Рядко страдат от вредители. Раздават се изцяло в името на красивата градина, а много хора не ги харесват.

Сега ще променим това! Ето няколко причини, които ще променят възгледите ви за туртата:

1. Вече споменахме, че се отглежда лесно, нали? Независимо дали ще купите готов разсад, или ще се заемете със засяване на семена, тагетесът ще ви изуми. Растенията нямат предпочитания към почвените условия. Необходими са им само редовно поливане и много слънце.

2. Тагетесите се ядат. Знаем, че похапването на цветя звучи безумно, но е факт. Венчелистчетата могат да се добавят в салати, ястия от яйца, украса на десерти и т.н.

3. Борят нематодите в почвата чрез химически вещества, които произвеждат. Кръглите червеи засягат много култури, откриват се трудно, а и се третират още по-трудно. Защо тогава да не си отглеждате тагетес превантивно?

4. Привличат пчели, полезни насекоми и други приятели в градината. Неспирният цъфтеж е една от основните причини тагетесите да се засаждат в паркове и градини, но за насекомите това е като денонощно отворен ресторант за бързо хранене. Ако целта ви е да ги привличате и да сте полезни, изберете сортове с прости цветове вместо с кичести.

5. Тагетесите привличат съюзници в лицето на хищните насекоми. Калинки, паразитни осички, богомолки, щипалки са все насекоми, които ще помогнат в борбата с листните въшки, белокрилката и други неприятели.

6. Играят ролята на растение-капан. Как така ли? Ето един пример: охлювите похапват всичко, но ако тагетесите са заседени около лехата с марули, зеленчуците ще останат за градинаря, а гадинките ще бъдат забелязани преди да нанесат щети.

7. Цветето е репелент. Ароматът, който се носи от листата на тегетесите, отблъсква до някаква степен белокрилката, зелевата пеперуда и някои бръмбарчета. Дори има научни доказателства за това им полезно свойство.

8. Ако обичате красиви пеперуди и искате да ги поканите в градината си, засадете тагетес. Спрете се на сортове с прости цветове, защото отделят повече нектар.

9. Венчелистчетата могат да се използват като натурално жълто багрило за храни или текстилни материи.

10. Цветовете се запазват свежи дълго време във вода, а могат и да се сушат. От тях стават чудесни цветни гирлянди за украса.

11. От целите растения се извличат полезни масла и есенции. Използват се в козметика, парфюми, сапуни, лекарства и други.

12. Надземната маса е чудесен мулч, а също и органичен материал за подобряване на почвената характеристика.

13. Тагетесите се вписват навсякъде - между зеленчуците, около плодните дървета и храсти, в цветната леха, като втора или междинна култура за разнообразяване на сеитбооборота в градината. И... навсякъде са полезни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
И да падне карантината за страната ни България бе включена в списък на топдестинации за почивка, до които трябва да бъдат разрешени въздушни мостове от Великобритания това лято. Той е изготвен от 3 от най-големите авиокомпании, опериращи в Обединеното кралство, и включва 45 държави. Част е от искане до британското правителство да се откаже от
1. Когато сте на ваканция, как протича тя - стоите само в града, в който сте отседнали, или предпочитате да обиколите забележителностите около съседните му населени места? а) Когато съм почивка, искам да се излежавам някъде на топло, а не да обикалям забележителностите, състезавайки се със стотици хора кой да се снима пред тях първи
КЕВР определя колко да струва според нужните приходи и разходи на дружествата и затова има разлика в процентите От 1 юли средно цената на тока за домакинствата в България ще бъде намалена с 0,55%, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на онлайн брифинг. За Западна и Североизточна България цената на тока за

Градина 24 / Билки