Напишете дума/думи за търсене

Дървото на капитан Кук цъфти обилно

Тевеция (Thevetia) пристига от тропическа Америка и не издържа отрицателни температури, но е прекрасно растение, много подобно на олеандрите. Всъщност, често го наричат жълт олеандър или дървото на капитан Кук.

В родината си, тевецията се използва за фон в градината или малко дръвче. Продължителният цъфтеж го превръща в чудесен акцент, при това за целия топъл сезон. Цветовете, в топли жълти или прасковени багри, имат фуниевидна форма.

Растенията изискват пълно слънчево греене, но пък не са придирчиви към почвата. Необходими са редовни и обилни поливки. Основата на стъблото, подобно на тази на клематисите, е добре да се засенчи.

Леки резитби се отразяват добре и на формата на короната, и на цъфтежа. Получените резници могат да се вкореняват почти целогодишно при подходящи условия, а размножаването чрез семена рядко се практикува от хоби градинарите.

Тевеция няма неприятели и рядко се напада от патогени. У нас с успех се отглежда в контейнер - през лятото навън, през зимата вътре. Надземните части се повреждат при температури около и малко над нулата. Презимуването става лесно в условия на хлад и светлина.

Важно! Всички части на тевецията са отровни, също както олеандрите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
И да падне карантината за страната ни България бе включена в списък на топдестинации за почивка, до които трябва да бъдат разрешени въздушни мостове от Великобритания това лято. Той е изготвен от 3 от най-големите авиокомпании, опериращи в Обединеното кралство, и включва 45 държави. Част е от искане до британското правителство да се откаже от
1. Когато сте на ваканция, как протича тя - стоите само в града, в който сте отседнали, или предпочитате да обиколите забележителностите около съседните му населени места? а) Когато съм почивка, искам да се излежавам някъде на топло, а не да обикалям забележителностите, състезавайки се със стотици хора кой да се снима пред тях първи
КЕВР определя колко да струва според нужните приходи и разходи на дружествата и затова има разлика в процентите От 1 юли средно цената на тока за домакинствата в България ще бъде намалена с 0,55%, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов на онлайн брифинг. За Западна и Североизточна България цената на тока за

Градина 24 / Цветя