Напишете дума/думи за търсене

Защо жълтеят листата на зокума?

Снимка: Pixabay

Проблемите с листата на всички растения, не само на олеандъра, могат да бъдат породени от много фактори. Лечение може да започне само когато причината за пожълтяването бъде изяснена. Иначе стреляме в тъмното.

Неправилно поливане е причина № 1 за промяна в цвета на листната маса. Независимо дали иде реч за преполиване или пресушаване, растението реагира. Колкото по-скоро се балансира поливният режим, толкова по-бързо е възстановяването.

Причина № 2 е свързана с хранителните вещества, особено с азота. Тя може да се изяви вследствие на преполиване и има доста характерни черти.

Оттук нататък пожълтяването и дори опадането на листата може да бъде породено най-често от гъбни заболявания, по-рядко от бактерия, а не на последно място и редица неприятели.

Насекомите и гъбните заболявания се  премахват сравнително лесно с препарати, било то домашни или химични. Бактериите обаче не се лекуват и за съжаление се налага унищожаване на клонки или на цялото растение. Като превантивни мерки можем да отбележим редовна борба с инсектите, защото те са основни преносители.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Преди 10 години в ефира тръгва първият от новата вълна български сериали “Стъклен дом”. Той се превръща в сензация - милиони следят историята в него, а актьорите - повечето непознати дотогава, стават звезди за няколко дни. С роля в него е и големият Стефан Данаилов. Той играе патриарха Димитър Касабов
Свършете всичко неотложно в работата и предупредете, че излизате в отпуск 18 часа – горе-долу толкова прекарва всеки от нас в мислене за работа, в четене на служебни имейли и провеждане на разговори по работа по време на летния си отпуск. Това твърдят британски учени на базата на свое проучване. Това означава
Треньорът на "Левски" Георги Тодоров определено бе отчаян от състоянието на отбора и положението, в което се оказа при шестия си престоя начело на "сините". След поражението с 1:2 от "Славия" на "Герена" Тодоров обяви, че все по-малкото оставащи в тима футболисти нито са свежи, някои нямат и желание, а и всички трудно могат да бъдат мотивирани

Градина 24 / Цветя