Напишете дума/думи за търсене

Тулси за имунитет и късмет

Снимка: Pixabay

Ocimum tenuiflorum или т.нар. свещен босилек е с произход от Индия и е известен предимно там като „кралицата на билките".

Лека-полека тулси се появява и на нашия пазар. Отглежда се лесно предимно в саксия. Обича високи температури, топли нощи и много слънце. Предпочитанията му към почвата са стандартни - богата и с постоянна влажност. В такива условия се развива добре и сравнително бързо до височина около и над 30 см. В началните етапи се препоръчва пензиране с цел оптимално сгъстяване и образуване на максимално много стъбълца. Резитбите впоследствие се отразяват добре.

Има повече от 5 разновидности, сред които и тулси с антоцианови листа и висока декоративна стойност. Всички части на растението се използват в народната медицина, а в Индия тулси има специално място в домовете. Билката е многогодишна, но не е устойчива на студ, което налага зимата или да се прибира, или да се засява всяка пролет. Оставена да образува семена, може да се самозасее.

Като типичен босилек, вкусът на тулси също е подобен. Има редица полезни свойства, сред които антиоксидантно, имуностимулиращо, антибактериално и антивирусно, антимикробно, болкоуспокояващо и други.

Билката се приема под формата на чай, тинктури, маслени извлеци, в сухо или в свежо състояние. Не бива да се приема от бременни, а диабетно болните трябва да внимават, защото свещеният босилек влияе на кръвната захар. Приемът под една или друга форма с цел лечение задължително трябва да бъде съгласуван със специалист!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Свършете всичко неотложно в работата и предупредете, че излизате в отпуск 18 часа – горе-долу толкова прекарва всеки от нас в мислене за работа, в четене на служебни имейли и провеждане на разговори по работа по време на летния си отпуск. Това твърдят британски учени на базата на свое проучване. Това означава
Треньорът на "Левски" Георги Тодоров определено бе отчаян от състоянието на отбора и положението, в което се оказа при шестия си престоя начело на "сините". След поражението с 1:2 от "Славия" на "Герена" Тодоров обяви, че все по-малкото оставащи в тима футболисти нито са свежи, някои нямат и желание, а и всички трудно могат да бъдат мотивирани
180, с двама по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 2591 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система Така общият брой на потвърдените случаи става 5677, от които 2538 активни

Градина 24 / Билки