Напишете дума/думи за търсене

Партизани-ашламинатори облагородяват декоративни дръвчета в Ню Йорк и Сан Франциско

“Guerilla Grafters” е група от хора, сформирана още през 2011 година. В буквален превод наименованието им означава партизани-ашламинатори и напълно описва дейността им. Мисията им е да облагородяват строго декоративните градски дървета в големи градове, които не дават плодове, които са създадени да бъдат само красиви, но стерилни.

Според групата всяко такова дърво е пропусната възможност.

Според градската управа обаче орнаментните дървета умишлено се подбират такива, за да не цапат, за да не привличат инсекти и други вредители, а в същото време да изпълняват останалите си функций за пречистване на въздуха, сянка и подобряване на градската среда.

“Guerilla Grafters” гледа на градските дървета и облагородяването им като на революция, която ще доведе до устойчивост, а и ще осигури безплатно и вкусно хапване за минувачите.

Присаждането става със здраво и силно калемче от плододаващо дърво. След прихващането то започва да се развива като част от цялото, а за него се грижи местен доброволец.

Целта на градските ашламинатори е да превърнат улиците в хранителни горички клонче по клонче. Та, ако някой ден видите например декоративно черешово дърво, което ражда праскови в Ню Йорк, Сан Франциско или друг голям град, не се чудете.

Проблемът е само в това, че дейността им се разглежда като един вид вандализъм от законодателството, защото дърветата са градска собственост.

Към днешна дата Guerilla Grafters са активни предимно в социалните мрежи и не е ясно дали продължават да облагородяват дърветата в големите градове.

Как е у нас

Присаждането е прастар занаят. Рядко обаче се замисляме, че той, заедно с грънчарството, кошничарството, тъкането на килими, везбата и т.н., трябва да се предаде в поколенията, за да не се загуби. При това не само техниките, но и старите сортове.

Дали е рентабилно и логично у нас да се създаде такова движение на партизани-ашламинатори? По-скоро не. Та нали ние сме над нещата, избягали от селската работа в големия град, където е по-достойно да си купиш био, отколкото да си откъснеш или произведеш сам.

Има ли изключения? Има разбира се! И то много, навсякъде в страната! Който търси, ще ги намери.

У нас се практикува размяна на калеми сред ентусиасти, облагородяване на крайпътни градски и извън градски дървета, добри практики. Оранизират се любителски групи за обучение, техниките се предават не само в поколенията. Но както винаги, в нашата родна реалност има и такива съвестни дейци, които унищожават сътвореното от сръчни ръце. Дано доброто надделее!

По материали от The heart soul

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Свършете всичко неотложно в работата и предупредете, че излизате в отпуск 18 часа – горе-долу толкова прекарва всеки от нас в мислене за работа, в четене на служебни имейли и провеждане на разговори по работа по време на летния си отпуск. Това твърдят британски учени на базата на свое проучване. Това означава
Треньорът на "Левски" Георги Тодоров определено бе отчаян от състоянието на отбора и положението, в което се оказа при шестия си престоя начело на "сините". След поражението с 1:2 от "Славия" на "Герена" Тодоров обяви, че все по-малкото оставащи в тима футболисти нито са свежи, някои нямат и желание, а и всички трудно могат да бъдат мотивирани
180, с двама по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 2591 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система Така общият брой на потвърдените случаи става 5677, от които 2538 активни

Градина 24 / Дръвчета