Напишете дума/думи за търсене

Американски земен орех – отличен източник на калций и желязо

Apios americana е нетипично бобово растение, което формира впечатляващи подземни клубени, оформени като наниз от перли в огърлица. Визията на надземните части се определя като интересна и красива. Цветовете наподобяват тези на вистерията. 

Апиос, наречен още хопнис, американски земен орех или индиански картоф притежава ценни хранителни и все още не напълно доказани лечебни качества при сериозни заболявния като диабет и рак. Провеждат се опити с мишки, които дават доста добри резултати.

Снимка: BiblioArchives/Flickr
Снимка: BiblioArchives/Flickr

Клубенчетата са сладки, богати на скорбяла и много протеин. Консумират се предимно варени, подобно на картофите, а може и да се сушат. Те са отличен източник на калций и желязо, витамин С, моно- и олигозахариди. Съдържанието на полезни вещества в тях надхвърля в пъти това на картофите, соята или бататите.

Сега апиос с търговска цел се произвежда само в азиатските страни поради множеството трудности свързани с отглеждането му. Но за лична консумация и украса в градината е идеален за нашата страна.

Като типично бобово растение, той е азотфиксатор, което е от полза за останалите растения в градината. Има отлична студоустойчивост и малко врагове в лицето на болестите и неприятелите. Отглежда се лесно, но трябва да му се осигури конструкция, по която лиановидните стъбла да се катерят. Те могат да достинат над 2 до 6 метра дължина. Понасят резитби.

Снимка: James St. John/Flickr
Снимка: James St. John/Flickr

Хопнис предпочита постоянно влажна глинесто-песъчлива почва, богата на ораника, с добър дренаж и рН между 5.1 и 7.0. Може да се отглежда и в контейнер, но на широко се чувства много по-добре. Мястото му е на слънце, а по отношение на температурата е много толерантен. Обикновено няма нужда от подхранване, защото растинието си осигурява азот само, но може да се подсили в началните фази на вегетацията.

Размножаването става чрез семена и грудки, но има видове, които са стерилни. Клубените се вадят по-трудно от тези на картофите, защото нанизите могат да достигнат над метър дължина. Иначе са разположени плитко под почвената повърхност- на 5-6 см. Едрите се сортират за консумация, а по дребничките служат за посадъчен материал. Важно е да не пресъхват. Съхраняват се във влажен пясък подобно на морковите или в чувал заровен в почвата. Независимо дали са предназначени за консумация или засаждане засъхване не бива да се допуска.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Преди 10 години в ефира тръгва първият от новата вълна български сериали “Стъклен дом”. Той се превръща в сензация - милиони следят историята в него, а актьорите - повечето непознати дотогава, стават звезди за няколко дни. С роля в него е и големият Стефан Данаилов. Той играе патриарха Димитър Касабов
Свършете всичко неотложно в работата и предупредете, че излизате в отпуск 18 часа – горе-долу толкова прекарва всеки от нас в мислене за работа, в четене на служебни имейли и провеждане на разговори по работа по време на летния си отпуск. Това твърдят британски учени на базата на свое проучване. Това означава
Треньорът на "Левски" Георги Тодоров определено бе отчаян от състоянието на отбора и положението, в което се оказа при шестия си престоя начело на "сините". След поражението с 1:2 от "Славия" на "Герена" Тодоров обяви, че все по-малкото оставащи в тима футболисти нито са свежи, някои нямат и желание, а и всички трудно могат да бъдат мотивирани

Градина 24 / Билки