Напишете дума/думи за търсене

Начини за борба с щитоносната въшка по евонимуса

Напоследък зачестиха оплакванията на градинарите, че пъстролистните храсти са нападнати от аресивен и упорит враг. Стъблата са покрити с малки бели люспички. Листата падат, а растенията се мъчат.

Причината е неприятел (Unaspis euonymi) от рода на щитоносните въшки. Бързо се размножава и трудно се унищожава.

Въшката най-често напада стресирани растения, затова един от начините за превенция е да поддържате растенията си в оптимална форма с редовни и навременни поливки и подхранвания.

В началните етапи на заразяване доказан положителен ефект имат хищните насекоми, каквато е калинката и някои паразитиращи оси. Наблюдението дали естествените неприятели се справят с въшката са ключов момент в борбата с вредителя.

Механично почистване на стъблата с мека четка помага. Насилственото отделяне наранява устните апарати на въшките и те не са способни да заразят повторно растението. Почистването трябва да става редовно, за да има дълготраен ефект.

Защитени от щитчето си, тези въшки не се поддават на обикновените инсектициди. Растителните масла обаче правят тънък филм върху тях, като по този начин ги задушават. Маслата могат да се използват целогодишно, но се препоръчва това да става по предписание. През периода на покой на растенията ефектът им е най-добър, защото вредят на зимуващите индивиди и съответно намаляват драстично популацията им. Следващи третирания се налагат и през веетацията, но числеността на вредителя не е толкова голяма.

Инсектицидите имат ефект при младите възрасти, когато въшките все още не са се скрили под щитчето си. Необходими са множество процедури, докато се види положителен резултат. Почиствайте най-нападнатите стъбла със силна струя вода, за да паднат люспите на мъртвите въшки, а и за да следите ситуацията по-лесно.

Отглеждането на резистентни видове, каквито най-широко разпространените евонимуси (E. japonicus and E. fortunei) не са, е една отлична идея.

Драстична мярка при прекалено силно заразяване е целите храсти да се отрежат близо до нивото на почвата през пролетта. Надземната маса се изгаря, за да се унищожи неприятеля. Скоро се появяват нови стъбла, но отнема време растението да се възстанови. Такива храсти изискват редовно наблюдение за евентуално повторно заразяване, както и вземане на адекватни и бързи мерки още в самото му начало.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Навършват се 22 години от смъртта му На 5 август 1998 г. почина Тодор Живков. Според официалната информация на БТА той издъхва в 20,05 часа след триседмична мозъчна кома. Тодор Живков е човекът, управлявал най-дълго държавата България - като партиен лидер, министър-председател и президент. Как селянчето от Правец и печатар със средно образование
Новото първенство стартира в петък с два отбора, които използват абревиатурата ЦСКА. Явно толкова сериозно е объркването, че дори БФС бе принуден да подменя лицензи в последния момент, след като първоначално даде такъв на Сдружение “Футболен клуб “Централен спортен клуб на армията 1948”, а вече го подмени с такова на футболен клуб със същото име
Екстрасенска му предсказва победа на президентските избори през ноември Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа заповед, ограничаваща правителството да наема чуждестранни работници, съобщи Ройтерс. Новите норми засягат в частност работните визи от категорията Н1-В за висококвалифицирани чужди специалисти

Градина 24 / Цветя