Напишете дума/думи за търсене

Кукувича прежда - паразит или билка, или и двете?

Кускутата (Cuscuta epithymum) е по-известна като кукувича прежда или адска трева сред градинарите. Тя е паразит по много културни растения, няма зелени тъкани и корени, но може да цъфти и да образува семена, което я прави много опасна.

Прикрепя се към стъблата на цветя, зеленчуци, билки и треви и използва техните растителни сокове, за да расте и да се развива. Гостоприемникът бива увит в тънки жълто-оранжеви нишки, подобни на конци и започва да линее. Паразитът оцелява без да докосва почвата през целия си живот. Изумително за растение, нали?

Кускутата се пренася чрез заразен посадъчен материал, почва, инвентар, птици, бозайници и др. Тя е нежелана в градините, но борбата с нея е трудна. Няма регистрирани химични препарати, които да вредят само на нея, но не и на културните растения. Силно заразени площи се налага да се унищожат.  Много градинари споделят, че 10 %-ов разтвор на амониева селитра я изгаря. Важно е паразитът да се пребори преди да е образувал семена. Те могат да се запазят жизнени в продължение на няколко години.

Но третирането може би не е чак толкова добра идея предвид факта, че паразитът има лечебни свойства. При това не едно и две, а помага при редица неразположения.

Китайски учени използват кускута във формули за лечение на импотентност, простата, често уриниране, шум в ушите, болки в кръста, бяло течение, сухота в очите, замъглено зрение, уморени очи и др. В миналото са я прилагали при проблеми с черния дроб, считала се е за слаб диуретик, помагала е при ишиас и скорбут. Външно свежите нишки облекчавали сериозни кожни проблеми. Според последни проучвания семената на кускутата имат антиоксидантен ефект и стимулират имунната система.

Не се наемамаме да обясним как се отлежда това интересно растение, но имайте едно наум, когато се сблъскате с нея. Тя е хем опасна, хем полезна. Преценете сами дали да я унищожите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо е така разказват Мирела Иванова и Владимир Зарев Кои са те? Мирела Иванова е родена на 11 май 1962 година в София. Започва да печата стихове в списание „Родна реч“ още като ученичка в Немската гимназия. Първата й стихосбирка „Каменни криле“ излиза през 1985 година във варненското издателство „Георги Бакалов“
Преди 10 години в ефира тръгва първият от новата вълна български сериали “Стъклен дом”. Той се превръща в сензация - милиони следят историята в него, а актьорите - повечето непознати дотогава, стават звезди за няколко дни. С роля в него е и големият Стефан Данаилов. Той играе патриарха Димитър Касабов

Градина 24 / Билки