Напишете дума/думи за търсене

Акари мъчат розите

Снимка: Scott Nelson/Flickr

Рецепта за натурален препарат за борба

Симптомите на заразяване с акари се изразяват в обезцветяване на участъци от листната петура, посивяване на отделни безформени петна, а най-сигурният белег е паяжинката по долната повърхност на листата. Ако неприятелят бъде изпуснат от контрол и заразяването стане прекалено голямо, розата може да загине.

Акарите не са много избирателни по отношение на менюто си и са способни да нападнат редица растения. Борбата с тях се извежда трудно. Акарицидите са малко, а инсектицидите и с акарициден ефект са още по-малко. Третирането с тях е опасно за останалите полезни насекоми и проблемът може да се задълбочи.

Важно е да запомните, че какъвто и препарат да използвате, той не бива да се прилага в жегата. Сутрин рано или вечер късно е най-подходящо. Още едно важно правило е растителните клетки да бъдат добре оводнени преди пръскане. Полейте обилно предния ден. Освен това добре хидратираните растения са много по-малко податливи на заразяване с акари, а и реакцията в следствие на третирането ще бъде по-приемлива.

Неприятният аромат и полезните вещества в чесъна помагат

Чесънът се слави със своите инсектицидни и репелентни свойства, но и с него трябва да се внимава.

За да се приготви воден чеснов екстракт е необходимо да се смачкат в хаванче 0,500 кг скилидки. Те се заливат с 3 литра вода, разбъркват се, след което течността се прецежда, а чесновата кашичка се изстисква и пак се залива но с по-малко количество вода и процедурата се повтаря. Двата извлека се смесват и се долива вода, докато течността стане 10 литра. Нападнатите растения се обливат с разтвор на 300 мл извлек във вода в стандартна лейка. Ако неприятелят не се предаде, третирането се повтаря след 3-5 дни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Защо е така разказват Мирела Иванова и Владимир Зарев Кои са те? Мирела Иванова е родена на 11 май 1962 година в София. Започва да печата стихове в списание „Родна реч“ още като ученичка в Немската гимназия. Първата й стихосбирка „Каменни криле“ излиза през 1985 година във варненското издателство „Георги Бакалов“
Преди 10 години в ефира тръгва първият от новата вълна български сериали “Стъклен дом”. Той се превръща в сензация - милиони следят историята в него, а актьорите - повечето непознати дотогава, стават звезди за няколко дни. С роля в него е и големият Стефан Данаилов. Той играе патриарха Димитър Касабов

Градина 24 / Цветя