Напишете дума/думи за търсене

Луковиците на лалета, зюмбюли и божури, не се сушат на директна слънчева светлина

Царицата във всяка градина може и да е розата, но придворните дами задължително са лалетата, гладиолите, нарцисите, далиите, зюмбюлите и божурите. Общото между тях е не само че са красиви и носят прекрасен аромат, но и това, че поникват не чрез семена, а чрез луковица, а тя изисква специални грижи. След края на цъфтежа на цветята, който при повечето сортове настъпва именно в началото на лятото, луковиците се изваждат.

Трябва да ги съхранявате правилно, за да се радвате на буйните им цветове и догодина. Ако ги извадите прекалено рано, те ще са недоразвити, меки и склонни към болести. Не трябва да чакате и прекалено дълго, защото ще са податливи на плесени.
Луковиците се изваждат много внимателно, като се стараете да не ги наранявате. Не е препоръчително да ги оставите да съхнат директно под слънчевите лъчи. По-добре изберете сенчесто, но проветриво място. 

Когато ги извадите, е хубаво да обърнете малко внимание на почвата, върху която виреят. Няма да е лоша идея, ако я прекопаете и наторите. Цветята са крехки, но и те се нуждаят от минерали - основно калий и фосфор. Така почвата ще бъде готова да зареди цветята с всичко необходимо, когато отново ги засадите през септември.
Извадените луковици е желателно да почистите от пръстта още преди сушенето, за да предотвратите загниването им. Подсушават се за около седмица или максимум 10 дни. Температурата не бива да е прекалено висока. Около 20-25 градуса е най-добре. 

Премахнете от луковиците излишните люспи и корените. По желание може да ги потопите за 30 мин в разтвор на калиев перманганат. По този начин ще ги направите по-издръжливи на болести. Сортирайте ги по големина. От значение е и помещението, в което ще ги съхранявате. То трябва да е с добра вентилация, а мазетата невинаги разполагат с такава. Имайте едно наум, че както влагата, така и прекалено сухият въздух се отразяват неблагоприятно върху качеството и здравето на луковиците.

Периодично ги оглеждайте през месеците до септември. Изхвърлете тези от тях, които са омекнали. Те вече са повредени или от вредители, или от болести. Знак за опасност могат да бъдат и малките петънца, които са се появили по луковицата. 

Една луковица на лале през XVII в. е била истинско богатство

Сега може и да си мислите, че не е голяма драма, ако луковиците се повредят, докато ги прибирате, но през 30-те години на XVII в. в сърцето на Европа са били истинско съкровище. Родината на тези цветя са Източното Средиземноморие и Централна Азия. На Стария континент пристигат благодарение на турците.

Забелязал ги посланикът в Турция на тогавашната Хабсбургска империя Ожие Гислен дьо Бусбек. През 1554 г. той изпраща луковици в Аугсбург. Няколко години по-късно официално пристига и първата партида от турски лалета, този път в Антверпен, който бил част от Холандия.

Цветята били толкова красиви, че аристократите украсявали с тях градините си. Богати колекционери бродели из Турция с надеждата да открият редки сортове, които да вземат със себе си в родната си страна. Френските крале може би придавали най-голяма стойност на лалето. Във Версай дори организирали празници, посветени на красивото цвете.

Интересното е, че луковиците започнали да се продават на огромна цена. Пикът на манията по лалетата бил през 1637 г. За него разказва Чарлз Маккей в книгата си “Изключителни заблуди на народа и лудостта на тълпите”, която издава през 1841 г. Според него само срещу една луковица били предлагани 12 акра земя. Манията завършила с разорени инвеститори и сериозен удар върху нидерландската търговия.
Така че се грижете добре за луковиците, които са причинили толкова проблеми в Европа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
3-годишно дете е в тежко състояние в плевенската болница, след като беше блъснато извън пътното платно на улицата, на която живее. Момченцето е било пометено от водач, който дори не спрял. Очевидци твърдят, че зад волана бил 17-годишен младеж, син на бивш полицай. Малко по-късно на местопроизшествието се появил баща му, който твърдял
За първите шест месеца на годината са регистрирани 26 нотификации за заразено със салмонела пилешко месо от Полша. За сравнение – общо сигналите за нарушения в храните у нас в периода от 2015 до 2019 г. са общо 5. Почти всяка седмица Българската агенция по безопасност на храните получава сигнали и унищожава десетки тонове заразено със салмонела
На шофьора, блъснал я пръв и избягал, ще кажа, че ще бъде намерен. И ще изпълня молбата на дъщеря ми да я заведа при него 34-годишната Юлия Ангелова беше прегазена край Созопол в нощта срещу 26 юли. Първият шофьор, блъснал жената, избяга и все още се издирва. Няма свидетели на случилото се, само една снимка на автомобил с огънат капак

Градина 24 / Дизайн