Напишете дума/думи за търсене

Неприятели по крушата

Обикновена крушова листна бълха

Изключително опасен и труден за контролиране вредител по крушата. Развива 5 поколения за година и зимува като възрастно насекомо. Бълхата се появява много рано напролет, още в края на февруари.

Вредят възрастните и нимфите, които смучат сок от пъпките, листата и летораслите на дръвчето. Ларвите нанасят и косвена вреда, тъй като отделят медена роза, която пречи на препаратите да достигнат до неприятеля.

Повредените дървета отслабват, листата и летораслите покафеняват, плодовете закържавяват.

Освен това бълхите се преносители на микоплазмени болести, които са много опасни и могат да доведат до загиване на дръвчетата.

Най-ефективна е борбата срещу възрастните зимни форми, преди да започнат да снасят яйца. Препоръчва се и зимно третиране с растителнозащитни масла.

Ябълков плодов червей

Неприятелят развива две и частично трето поколения годишно и зимува като възрастна гъсеница в пашкул под старата напукана кора на дърветата.

Гъсениците се вгризват в плодовете, като се хранят със семенната кутийка. Една гъсеница може да повреди 2-3 плода. Повредените плодове не се доразвиват и опадват преждевременно.

За борба с неприятеля се извършват няколкократни третирания срещу всичките поколения.

Препоръчително е пръсканията да се извършват едновременно на всички дръвчета в градината, които се нападат от ябълковия плодов червей.

Крушова листна въшка

Въшките се заселват от долната страна на листата. Те смучат сок, вследствие на което се предизвиква силна деформация на листната петура, която се завива напречно на главния нерв - като тръбичка. Листата избледняват, стават светлозелени.

Листните въшки се намножават бързо, отделят медена роса, върху която се развиват чернилни гъбички.

Тъй като развиват много поколения, пръсканията срещу въшките трябва да са редовни. Редуват се разнообразни инсектициди, за да се постигне по-добър ефект.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Преди 10 години в ефира тръгва първият от новата вълна български сериали “Стъклен дом”. Той се превръща в сензация - милиони следят историята в него, а актьорите - повечето непознати дотогава, стават звезди за няколко дни. С роля в него е и големият Стефан Данаилов. Той играе патриарха Димитър Касабов
Свършете всичко неотложно в работата и предупредете, че излизате в отпуск 18 часа – горе-долу толкова прекарва всеки от нас в мислене за работа, в четене на служебни имейли и провеждане на разговори по работа по време на летния си отпуск. Това твърдят британски учени на базата на свое проучване. Това означава
Треньорът на "Левски" Георги Тодоров определено бе отчаян от състоянието на отбора и положението, в което се оказа при шестия си престоя начело на "сините". След поражението с 1:2 от "Славия" на "Герена" Тодоров обяви, че все по-малкото оставащи в тима футболисти нито са свежи, някои нямат и желание, а и всички трудно могат да бъдат мотивирани

Градина 24 / Дръвчета