Напишете дума/думи за търсене

Най-популярните сортове круши у нас

* Жифардова масловка

Френски сорт.

Дървото има умерен растеж. Цъфти рано. Добър опрашител е, опрашва се от Вилямова масловка, Клапов любимец и др.

Плодовете узряват през втората половина на юли. Формата им е типично крушовидна. Кожицата им е гладка, жълто-зелена, с чевреникави петна, с кафяви точки. Плодовото месо е бяло, сочно, сладко, леко кисело, ароматно.

Крушите се съхраняват до седмица.

* Кармен

Нов италиански сорт.

Дървото е със силен растеж. Цъфтежът е ранен. Опрашва се от Конференция, Вилямова масловка и др.

Плодовете узряват около 20 юли. Те са едри, удължени. Кожицата е гладка, жълто-зелена, с изразен руменец и кафеникави петънца. Плодовото месо е бяло, сочно, приятно сладко-кисело.

Крушите се съхраняват до 10 дни след беритбата.

* Д-р Жул Гюйо

Френски сорт.

Дървото е с умерен растеж, има пирамидална корона. Цъфти среднорано. Сортът е добър опрашител, опрашва Боскова масловка, Вилямова масловка, Пас Красан и др.

Плодовете узряват през първата деседневка на август. Те са много едри, удължени. Кожицата е зеленикава до жълта, с много ръждиви точки. Плодовото месо е жълтеникаво, сочно, сладко, слабо кисело, ароматно.

Крушите се съхраняват до месец и половина при обикновени условия.

Сортът има много добра родовитост. Има добра устойчивост на зимни студове и пролетни мразове.

* Старкримсон

Американски сорт.

Дървото има умерен до силен растеж. Цъфти среднорано. Опрашва се от Д-р Жул Гюйо, Боскова масловка, Вилямова масловка.

Плодовете узряват през първата деседневка на август. Те са много едри, с къса крушовидна форма. Кожицата е тънка, червена, лъскава. Плодовото месо е бяло, сочно, сладко, с аромат.

Крушите се съхраняват около две седмици.

* Вилямова масловка

Дървото е с умерен растеж. Цъфтежът е средноранен. Добър опрашител е и се опрашва от Жифардова масловка, Пас Красан, Клапов любимец и др.

Плодовете узряват през последната деседневка на август. Те са едри, с типична форма. Кожицата е тънка, светлозелена до восъчно жълта. Плодовото месо е жълтеникаво, сочно, с приятна киселинност, има подчертан мускатов аромат.

При обикновени условия крушите се съхраняват до две седмици, а при подходящи - до два месеца.

Сортът плододава редовно, а дървото встъпва рано в плододаване. Сравнително устойчив е на струпясване.

* Боскова масловка

Френски сорт.

Дървото е с умерен до силенрастеж. Цъфти късно. Добър опрешител е и се опрашва от Добра Луиза, Пас Красан и др.

Плодовете узряват към края на септември. Те са много едри, удължени, с дълга, стеснена шийка. Кожицата е тънка, със зелено-кафеникав ръждив цвят. Плодовото месо е кремаво-бяло, сочно, много сладко, леко кисело, с мускатов аромат.

Крушите се съхраняват около месец при обикновени условия, а хладилници - до 3-4 месеца.

* Абат Фетел

Френски сорт.

Дървото има умерен растеж. Цъфти средно късно. Добър опрашител е и се опрашва от повечето сортове.

Плодовете се берат около 20 септември. Те са много едри, удължени, извити като кратунки. Кожицата е тънка, светлозелена до жълтеникава, с ръждиви точки. Плодовото месо е кремаво бяло, сладко, слабо кисело, ароматно.

В домашни условия се съхранява до 2 месеца.

Сортът плододава редовно, а дървото встъпва рано в плододаване. Чувствителен е на струпясване.

* Попска круша

Френски сорт.

Дървото е със силен растеж. Цъфти среднорано. Сортът е лош опрашител, опрашва се от повечето сортове.

Плодовете се прибират в края на септември - началото на октомври. Плодовото месо е бяло, сочно, сладко-кисело, със слаб аромат.

Консумативната му зрелост настъпва през ноември. Може да се съхранява до края на декември, а в хладилници - до края на март.

* Пас Красан

Френски сорт.

Дървото е със слаб растеж. Цъфти среднорано. Добър опрашител е и се опрашва от повечето сортове.

Плодовете се прибират през втората половина на октомври. Плодовото месо е жълто-бяло, сочно, сладко, кисело, с мускатов аромат.

Крушите в домашни условия се съхраняват до февруари, а при контролирани - до май.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Преди 10 години в ефира тръгва първият от новата вълна български сериали “Стъклен дом”. Той се превръща в сензация - милиони следят историята в него, а актьорите - повечето непознати дотогава, стават звезди за няколко дни. С роля в него е и големият Стефан Данаилов. Той играе патриарха Димитър Касабов
Свършете всичко неотложно в работата и предупредете, че излизате в отпуск 18 часа – горе-долу толкова прекарва всеки от нас в мислене за работа, в четене на служебни имейли и провеждане на разговори по работа по време на летния си отпуск. Това твърдят британски учени на базата на свое проучване. Това означава

Градина 24 / Дръвчета