Напишете дума/думи за търсене

Отгледайте си круша

Крушата е сред най-застъпените овощни дръвчета в любителските градини у нас.

Точният произход на вида и до днес не е установен. Различни диви видове се срещат в по-умерените в климатично отношение райони на Европа и Азия. Естествени популации е имало и у нас в района на София, Ботевград, Ихтиман, Ловеч, Търговище и др.

В света се срещат стотици разновидности. Крушовите сортове са разделени в три групи въз основа на периода на зреене на плодовете - летни, есенни и зимни.

Летни

Плодовете им зреят от последното десетдневие на юни до края на второто десетндневие на август. При летните сортове консумативната зрелост на плодовете почти съвпада с беритбанета зрелост.

Тези круши не могат да се съхраняват, могат да се запазят около една седмица. Към сортовете, които зреят в началото на посочения период са Хубава юнска, Пловдивска I, Жифардова масловка, Клементинка, Юбилеен дар и др. Други, които зреят през август, са Старкримсон, Д-р Жюл Гюйо, Моретини и много др.

Популярните сортове Вилямова масловка и Хардиева масловка зреят между летните и есенните.

Есенни

Плодовете на есенните сортове круши зреят от края на август до средата на септември. След като се оберат, при обикновени условия те могат да се съхраняват до месец, в зависимост от това, кога настъпва консумативната им зрелост. При подходящи условия се запазват до три месеца.

Есенните сортове са с най-голямо разнообразие. Към тях се отнасят Червена вилямова, Добра Луиза, Конференция, Боскова масловка, Абат Фетел и много други.

Зимни

Плодовете са готови за прибиране след втората половина на септември и през октомври, в зависимост от беритбената им зрелост. Консумативната - настъпва от един до четири месеца след това. При подходящи условия тези плодове могат да се съхраняват чак до пролетта.

Най-разпространените късни сортове са Попска круша, Пас Красан и някои други.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Преди 10 години в ефира тръгва първият от новата вълна български сериали “Стъклен дом”. Той се превръща в сензация - милиони следят историята в него, а актьорите - повечето непознати дотогава, стават звезди за няколко дни. С роля в него е и големият Стефан Данаилов. Той играе патриарха Димитър Касабов
Свършете всичко неотложно в работата и предупредете, че излизате в отпуск 18 часа – горе-долу толкова прекарва всеки от нас в мислене за работа, в четене на служебни имейли и провеждане на разговори по работа по време на летния си отпуск. Това твърдят британски учени на базата на свое проучване. Това означава
Треньорът на "Левски" Георги Тодоров определено бе отчаян от състоянието на отбора и положението, в което се оказа при шестия си престоя начело на "сините". След поражението с 1:2 от "Славия" на "Герена" Тодоров обяви, че все по-малкото оставащи в тима футболисти нито са свежи, някои нямат и желание, а и всички трудно могат да бъдат мотивирани

Градина 24 / Дръвчета