Напишете дума/думи за търсене

Сенките и растенията

Защо е важно да разберем връзката им и как да определим изложението

Виртуозите в декоративното градинарство, ни напомнят колко е важно да разберем сянката, да я опознаем, за да можем да изберем най-правилните растения за градината или балкона си.
Основни аспекти на сянката са: какво я причинява и какво е изложението - източно, западно, северно или южно. От тези фактори зависи колко слънце получават площите, колко часове от деня са в сянка и следователно кои са най-подходящите цветя, билки, зеленчуци и дървета за конкретното място.
Най-лесният начин да се установи изложението на градината е чрез компас. Ако застанете с гръб към сградата и с лице към градината, а стрелката на компаса сочи право напред, вашето изложение е изцяло южно. Другият вариант е да проследите слънцето. То винаги изгрява от изток и спрямо него също може да се ориентирате.

Сянката е 3 вида

Плътна – тя е такава под вечнозелени дървета или около сради, както и от северната им страна. В такива зони са най-подходящи за отглеждане сенкоиздръжливи растения. Например папрати, хости, дафне, момина сълза и други.

Шарена - образува се под широколистни и листопадни дървета. Този тип е най-търсен през летните жеги. Характерно е, че през пролетта и през есента растенията в ниската, приземна част получават повече слънце, защото листата на дърветата ги няма. В такива зони спокойно моат да се засаждат пролетно цъфтящи луковици, горски растения, анемонии, примули и много други.

Частична – площи, огрявани само в определени часове от деня, се характеризират като частично засенчени. В зависимост от това кога са в сянка могат да се подберат и най-правилните растения. Най-добрият вариант е сутрин да има много слънце, а в следобедните часове - сянка. Тогава възможностите са много големи - петунии, калибрахое, мушката и т.н. В обратния случай се залага на много издръжливи на слънце цветя. Например калдъръмче, газания, делосперма и др.

Изискванията на цветята

Според физиологията няма сенколюбиви растения, има сенкоиздръжливи. Няма такива, които да са спосбни да оцелеят без никаква светлина! Затова е важно да знаем:

Цветя, които изискват пълно слънчево греене, трябва да получават не по-малко от 6 часа пряко оряване.

Ако на паспорта е посочено частично слънце, тогава часовете са между 4 и 6.

Частично засенчване също се движи в този диапазон.

Сенкоиздръжливите растения се справят отлично с по-малко от 2-3 часа директна слънчева светлина.

Това са само ориентировъчни насоки! Не забравяйте, че растенията могат да се адаптират, а благоденствието им зависи от целия комплекс фактори на средата.

Избор за южно изложение
Градини и балкони с изцяло южно изложение по презумция получават много слънчева светлина. Препоръчително е да се осигури поне малко сянка (особено за балконите). Това може да стане чрез бързо растящи увивни растения като декоративната лоза.

Цветята подходящи за това изложение са изцяло слънцелюбиви. Поливането трябва да е повече от редовно най-вече през лятото.

Северно с много сянка
Такива градини се определят като по-тъмни и мрачни. Подходящи са сенкоиздръжливи растения или такива, които се развиват и цъфтят рано напролет.

За избора им е важно и каква е почвата. Дали има достатъчно влага. Сухата сянка е най-неприветливото място за цветя.

Западно и коварно

Тук сутрешните часове са в сянка, докато следобедните- не. Растенията трябва да са устойчиви на жега и на жарки слънчеви лъчи. Може да заложите на вербени, летни гербери, пентас, лантана, седуми и сукуленти, както и много други.

Източното е идеално
Перфектната комбинация за повечето цветя е сутрин да получават много светлина, а когато стане много горещо да са спасени от слънцето. Каквото и цвете да се отглежда в такива условия, то ще се чувства добре.
Клематисът и никотианата например ще ви изумят в такива условия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Навършват се 22 години от смъртта му На 5 август 1998 г. почина Тодор Живков. Според официалната информация на БТА той издъхва в 20,05 часа след триседмична мозъчна кома. Тодор Живков е човекът, управлявал най-дълго държавата България - като партиен лидер, министър-председател и президент. Как селянчето от Правец и печатар със средно образование
Новото първенство стартира в петък с два отбора, които използват абревиатурата ЦСКА. Явно толкова сериозно е объркването, че дори БФС бе принуден да подменя лицензи в последния момент, след като първоначално даде такъв на Сдружение “Футболен клуб “Централен спортен клуб на армията 1948”, а вече го подмени с такова на футболен клуб със същото име
Екстрасенска му предсказва победа на президентските избори през ноември Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа заповед, ограничаваща правителството да наема чуждестранни работници, съобщи Ройтерс. Новите норми засягат в частност работните визи от категорията Н1-В за висококвалифицирани чужди специалисти

Градина 24 / Цветя