Напишете дума/думи за търсене

10 задължения на цветаря през юли

Следете за появата на гъсеницата по мушкатата

Очертава се интересно лято, но който има градина, има и задачки. А в градината те не са се променили. Ето кои са основните задължения на цветаря през този месец:

1. Поливайте при необходимост. Препоръчително е да се прави вечер, за да се намалят изпарението и загубата на вода през топлата част от деня.

2. Борбата с плевелите остава безмилостно жестока. Не им позволявайте да излязат от контрол, но и не ги прахосвайте.

3. Храна, храна, храна. За едногодишните схемата е торове да се внасят на 10-14 дни според продукта. За многогодишните е време за последни дажби.

4. Високите температури са рай за насекомите. Следете за появата на гъсеницата по мушкатата и чимширите. Редовните врагове (белокрилки, акари, трипси, въшки и други) също остават опасни.

5. Редовната инвентаризация на прецъфтелите цветове е от полза и за нервите ви, и за обилния бъдещ цъфтеж.

6. Не отлагайте поставянето на опори за високите растения. Ако коловете ви изглеждат грозни, помислете през следващия сезон да садите цветята в групи (не в редове) и по-гъсто. Така далиите например ще се подпират една друга.

7. Добавете цвят, където е необходимо. Зоните с еднократно цъфтящи многогодишни ще се превърнат в сцена на нов спектакъл с няколко тагетеса или друго слънчево цвете.

8. Събирайте семена и резници за следващата година. Ако вкорените сега мушката, твърде възможно е да ви зарадват с цвят съвсем скоро. Семенцата дръжте в хартиени пликове или бурканчета на сухо.

9. Снимайте. Показвайте градината, в която сте положили толкова много усилия и с която се гордеете. Снимките ще са от полза, няма да се налага да се чудите къде беше онова цвете.

10. Наслаждавайте се на всяка свободна секунда на открито.


Последни дажби тор за розите

Време е менюто на многогодишните цветя, храсти и най-вече на розите да бъде земенено. До средата на август, а във високите планински райони и по-рано на многогодишните растения се дава последната за сезона запасяваща дажба с хранителни вещества.
Торовете не бива да съдържат високи количества азот. Вместо на него акцентът е на фосфора и калия, и на микроелементите.
Идеята е, че растенията трябва да се подготвят за зимуване, а азотът ще ги стимулира да развиват листна маса и нови стъбълца. Те пък няма да успеят да се закалят и шансът да измръзнат е много по-голям.
Фосфорът и калият от друга страна стимулират биохимични процеси, които помагат на презимуването. При розите това е особено важно, защото техният покой е много нестабилен. Най-често измръзват връхните млади части на стъблата, а не е изключено да загинат и целите растения, въпреки че у нас това се случва рядко.

Актуални сеитби

Има цял списък с красиви цветя, които могат да се засеят през този месец. Повечето от тях са двугодишни, но не липсват и многогодишните. Цветовете им ще ви радват догодина.
Ако сега засеете теменужки и парички, те ще разцъфтят още тази година, а снегът няма да ги уплаши. И не забравяйте незабравките. Пазете теменужките от слънцето, когато поникнат.
Старият и леко позабравен градински шибой също се сее сега, както и доста видове иглики, карамфилът Sweet William, дигиталисите, делфиниумите. А от многогодишните - лупина, кореопсис, гайлардия, котешка мента, аубриета, физалис, кученца, скабиоза, пенстемон, геум, пиретрум, но има и още.

Гергините и неприятелите
Хубаво е да обърнете внимание на вредителите, които нападат далиите, за да бъдете подготвени. Очаква се ухолазката да се

прояви, ако вече не го е направила.
По принцип тя е приятел в градината, защото е хищник, но поврежда цветовете и пъпките на гергините. Борбата с нея се води чрез капани.
Акарите, трипсите и листните въшки също са много опасни за гергините, както и за гладиолите.


ЕСЕННО ЦЪФТЯЩИ ЛУКОВИЦИ

Есенният минзухар (Colchicum autumnale) и щернбергията (Sternbergia lutea) ще ви зарадват преди зимата, ако ги засадите през този месец

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Навършват се 22 години от смъртта му На 5 август 1998 г. почина Тодор Живков. Според официалната информация на БТА той издъхва в 20,05 часа след триседмична мозъчна кома. Тодор Живков е човекът, управлявал най-дълго държавата България - като партиен лидер, министър-председател и президент. Как селянчето от Правец и печатар със средно образование
Новото първенство стартира в петък с два отбора, които използват абревиатурата ЦСКА. Явно толкова сериозно е объркването, че дори БФС бе принуден да подменя лицензи в последния момент, след като първоначално даде такъв на Сдружение “Футболен клуб “Централен спортен клуб на армията 1948”, а вече го подмени с такова на футболен клуб със същото име
Екстрасенска му предсказва победа на президентските избори през ноември Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа заповед, ограничаваща правителството да наема чуждестранни работници, съобщи Ройтерс. Новите норми засягат в частност работните визи от категорията Н1-В за висококвалифицирани чужди специалисти

Градина 24 / Цветя