Напишете дума/думи за търсене

Излишък на хранителни вещества при цветята

Много и често подхранване = отрова!  

Излишъкът на хранителни елементи граничи с токсичност или с други думи- с отрова за цветята, а и не само. Токсичност се появява, когато в усилието си да осигурим най-доброто за растенията си, неволно„пресолим манджата“, както се казва.

Да, торовете са необходими, но с мярка!

Напоследък цветарите все повече прекаляват с тях, а после се оплакват, че вместо развитие и изобилие от цветове постигат заболяване, спиране на растежа, ред други неприятности...
Торовете съдържат соли, а те се натрупват в почвата, когато цветята не могат да смогнат да ги усвоят. Те могат да бъдат опасни както за вкоренени млади и стари растения, така и за семената.

Симптомите при различните растения варират, но има и много характерни такива:

* Забавено зреене на стъбла, оформяне на пъпки и отварянето им;

* Слаби и високи клонки;

* Хлороза, промяна в цвета, обезцветяване, пожълтяване на листата;

* Лезии по корените и стъблата;

* Преждевременен или нехарактерен листопад, абортиране на цветове и пъпки;

* Слаба, редуцирана коренова система и др.

Ако тези симптоми са налице, а в подложката, по повърхността на почвата или по ръбовете на саксията има кристалчета подобни на сол, бъдете сигурни, че сте предобрили диетата на цветята си.

Има решение и спасение! 

Да, излишъкът може да бъде пагубен, но ако действате бързо, повредите могат да бъдат ограничени и надмогнати в кратък период от цветята.
Усетите ли, че нещо не е наред въпреки грижите ви, преминете към спасителна акция чрез измиване с обилно количество вода. Целта е торовите соли да бъдат отстранени не само от съда, но и от почвата, а водата има силата да го осъществи.

Внимавайте да не удавите растенията! 

Първо почистете добре саксията от наслоените кристалчета. След това започнете да поливате обилно и проточно през няколко дни само с вода. Не допускайте задържане в подложката.
Идеята е водата само да мине през почвата и да отнесе със себе си излишните соли без да се допуска преовлажняване на кореновата система. Както знаете това също е опасно.
При градинските растения засадени директно в почвата упражнението цели измиване на торовете в по-долни слоеве. За целта е важно количеството на поливната вода. Колкото повече, толкова по-дълбоко се местят натрупаните нутриенти с нея.

Знаете ли, че...? 

Много по-лесно е да „отровите“ растенията си с комплексни торове, съдържащи микроелементи. Това се дължи на факта, че нуждата от тях е много по-малка, отколкото от основните азот, фосфор и калий. Но пък и без тях не може.
Неизползваните от растенията количества на елементи като сяра, мед, желязо, магнезий, бор и т.н. се превръщат в онези соли, за които стана дума по-горе.
Натрупването им в комбинация с достатъчно влага може да предизвика развитие на нисши водорасли по повърхността на почвата. Те пък от своя страна придават нехарактерен червен, зелен, меден, дори розов или друг вид оцветяване, което да ви озадачи. Появата им е още един индикатор, че нещо не е наред.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Преди 57 години двама работници откриват случайно бронзова кутия с 23 тракийски апликации с позлата - част от конска амуниция Семействата им се разпръсват, някои умират млади, за други не се знае нищо Говори се, че докторът и кметът на Летница си взели по плочка, останалите яли бой в милицията Бодливи храсти и бурени покриват мястото
“Байерн” ще осигури безплатни тестове за коронавирус за феновете, които подкрепят отбора в мача за суперкупата на Европа. Победителят в Шампионската лига излиза срещу този от Лига Европа - “Севиля”, в битка за трофея, която ще се играе на стадион “Пушкаш Арена” в Будапеща днес от 22 ч. Заради нарастващия брой на заразени с коронавирус в унгалската
Зъбатите хищници се ловят на червей и през деня Който е ходил в казармата, знае какво е да те гонят като империалист. Демек като най-големия враг на социализма. Подобна гонитба почна денонощно и на леферите по морето. Тази есен очевидно ще мине под знака на чернокопа и лефера, които са нещо като черноморските пирани, защото имат страшни зъби

Градина 24 / Цветя