Напишете дума/думи за търсене

Дефицитът на хранителни вещества при цветята е по-малкото зло

Компенсира се постепенно 

Много пъти е ставало дума за хранителни дефицити при растенията. Публикували сме схеми, таблици и какво ли още не по тази тема.
Има много причини да се стигне до глад, дори когато подхранване е извършвано.
Не бива да забравяте, че и двете крайности (дефицит и излишък) работят най-вече с натрупване. Тоест, системно прехранване или системно недохранване.

Важни фактори при усвояването на хранителни елементи от растенията са:

*почвената киселинност;

*наличието на достатъчно влага;

*температурата на въздуха и почвата;

*естествената запасеност на почвата с конкретни елементи;

*качеството на поливната вода;

*качеството на торовете;

*формата, в която се подават веществата;
подвижността на елементите в почвата и в самото растение и др.

Симптомите на недостиг най-общо се изразяват в:

* хлороза и/или некроза по листата;

* пожълтяване, почервеняване, посивяване, обезцветяване на листата;

* забавен растеж и развитие;

* характерно прошарване, което засяга целия лист или само междужилковото пространство;

* отмиране на цели части от растенията и др.

Под форма на хранителните елементи се има предвид самото химично съединение и дали то се усвоява лесно от кореновата система. Не е толкова важно дали торовете са гранулирани, прахообразни или течни, дали са кръгли или квадратни.

Има значение къде е повредата 

Нутриентите или т.нар. хранителни вещества се разделят на лесно и трудно подвижни спрямо тяхната способност да се придвижват към отделните растителни части.
Например дефицит на фосфор, магнезий или азот ще се прояви първо при по-старите листа. Тези елементи са лесно подвижни и се насочват към младите части, защото те са по-ценни и работят по-добре за оцеляването.
Липсата на желязо и калций пък се проявява първо при младите листа, защото те трудно достигат до тях.

Глад се лекува внимателно! 

Установяването на липсващия хранителен елемент е първата стъпка към подобряване на цялостното състояние на гладуващото цвете. Препоръчително е в кратък период да се внася внимателно само той, за да не се стигне пък до натрупване на други нутриенти.
В дългосрочен план е добре да се заложи на комбинирани торове с бавно освобождаване на хранителни вещества.
А още по-добре, да се използват различни торови формулации в зависимост от фазата на развитие на растенията и сезона.

Работеща тактика 

Комбинирането на листно и почвено подхранване е най-ефективната и бързо работеща стратегия, когато става въпрос за дефицит.
Особено когато някой от микроелементите (сяра, желязо, магнезий, манган, калций, мед и т.н.) не достига, листното подхранване е от по-голяма полза, защото усвояването става по-бързо.
И един съвет от нас - не разчитайте много на торовете и препаратите, които се продават в цветарските магазини. Все пак те не са лицензирани за такъв тип търговия със стоки, както агро аптеките.

Саксийните цветя страдат по-често 

Колкото и добри и качествени да са готовите торфени субстрати за цветя, в контейнерни условия действат различни правила. Натрупването или измиването на нутриенти е много по-вероятно, отколкото в живата почва в градината. Имайте го предвид.
А ако не можете да направите разлика между симптомите при равни други условия, обърнете внимание на сезона. Нетипично оцветяване на новите листа в началото на активния сезон говори за дефицит. И обратно - ако с увеличаване на топлите дни и броя на подхранванията се появи проблем, то той по-скоро е свързан с излишък.
Снимка: 07-5

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Зъбатите хищници се ловят на червей и през деня Който е ходил в казармата, знае какво е да те гонят като империалист. Демек като най-големия враг на социализма. Подобна гонитба почна денонощно и на леферите по морето. Тази есен очевидно ще мине под знака на чернокопа и лефера, които са нещо като черноморските пирани, защото имат страшни зъби
160, с 51 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3526 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 19 283, от които 4637 активни
Подозренията са , че са свързани със зачестили взривове във военните ни заводи   Освен това търсели връзки за това ремонтите на съветска техника да се извършват в одобрени от Кремъл обекти За по-малко от година България гони трета партида руски шпиони. Никога досега българското контраразузнаване, прокуратурата и дипломацията не са заемали толкова

Градина 24 / Цветя