Напишете дума/думи за търсене

Oпунцията е опасна!

Инвазивните видове вредят на флората и фауната ни!

Наред с много екзотични, красиви и нетипични за българския климат растения, у нас навлизат и такива, които са опасни (по един или друг начин) за природата ни, а и не само.

В желанието си да притежаваме нещо ново, нещо различно ние не осъзнаваме, че сами пускаме врага в дома си понякога.

Нарастващият внос на украсни култури и растителни материали като цяло е един от най-често срещаните пътища, чрез който се разпространяват не само инвазивни растения, но и вредители (в това число насекоми, патогени, влечуги, бозайници, птици).

Терминът инвазивен вид означава животински или растителен организъм, който бива пренесен от един географски район в друг и причинява (или има потенциална опасност да причини) вреди на местното биологично разнообразие на дадена територия.

Ако трябва да се направи точна характеристика на инвазивните видове, независимо дали става дума за растения или инсекти, то тя неминуемо ще включва определения като приспособимост, агресивност, неконтролируемо и бързо размножаване, многочисленост и пр.
Най-големият коз на нашествениците е, че в новата среда нямат естествени врагове. А вредата от тях се отразява на естествения баланс в екосистемите. Инвазивните видове изместват естествените от местообитанията им, превземат площи унищожават популации.


Ще се изумите колко са нашествениците 


Когато даден проблем е далеч от ежедневието ни и не ни засяга пряко, рядко се замисляме колко е сериозен. Но навлизането на инвазивни видове е отговорност на всички, защото ако ги има при съседа, ще дойдат и у нас. Помислете върху това!
Ето и няколко примера, които да ви провокират:
Червенобузите костенурки са домашни любимци, за които се смята, че не са толкова голям ангажимент, както кучето. Да, ама не! Днес те изместват родните земноводни костенурки, защото „добри стопани“ са се отървалиот тях. Ако се съмнявате, отидете на Рупите и се уверете.
Аморфата (Amorpha fruticosa) умишлено е засаждана (и все още се засажда) на терени застрашени от ерозия. Е, вече е навсякъде.
Примери има още много- бяла акация, пипериче, айлант, асклепиас, троскот, фалопия, бутрак и др.
(за повече информация: https://www.moew.government.bg/bg/priroda/biologichno-raznoobrazie/nemestni-i-invazivni-chujdi-vidove/invazivni-chujdi-vidove/)

Кактус на нетипични места 


Само преди няколко години да отглеждаш кактус в градината граничеше със сън, но промените настъпват бързо.
Опунцията се развива чудесно в сухи и горещи местообитания. От гледна точка на градинарството, тя изисква само засаждане. И нищо повече! Достатъчно е едно „ушенце“ и скоро ще си имате цял бодлив храст с внушителни размери.
През зимата сегментите на кактуса клюмват, сбръчкват се и видимо страдат, но не умират. През топлата част от годината нарастват изумително бързо.


Когато ви омръзне 


Ораничаването на растежа и развитието на опунцията е добра тактика. Хем имате кактус в градината, хем не бяга от отреденото му място. Процедурата обаче често е болезнена, а иглиците са толкова микроскопични, че могат да създадат проблем, без дори да разберете причината.
Но един прекрасен ден ви омръзва. Решавате да се отървете. Имайте предвид, че няма хербициди за кактуси. Затова лопатата е най-верният ви приятел в случая.
Къде обаче отива растението? На бунището, нали? А там всяко „ухо“ се вкоренява. И ето ви инвазивен вид, превземащ нетипични местообитания заради човешка небрежност.


Не толкова опасни са: 

* Хемерокалисите - те се нареждат в списъка с агресивни видове, но не са причислени към инвазивните (все още). Пренасянето им се осъществява на сходен принцип с опунцията.

* Някои луковични цветя, например хианодоксата, имат висок размножителен коефициент. Дребните луковички се откриват трудно в почвата, а възстановителната им способност е голяма.

* Момината сълза и други коренищни растения. Тях дори хербицид не ги мори и винаги съумяват да оцелеят.
Затова бъдете отговорни не само към личните си стопанства, но и към природата около тях!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
“Байерн” ще осигури безплатни тестове за коронавирус за феновете, които подкрепят отбора в мача за суперкупата на Европа. Победителят в Шампионската лига излиза срещу този от Лига Европа - “Севиля”, в битка за трофея, която ще се играе на стадион “Пушкаш Арена” в Будапеща днес от 22 ч. Заради нарастващия брой на заразени с коронавирус в унгалската
Зъбатите хищници се ловят на червей и през деня Който е ходил в казармата, знае какво е да те гонят като империалист. Демек като най-големия враг на социализма. Подобна гонитба почна денонощно и на леферите по морето. Тази есен очевидно ще мине под знака на чернокопа и лефера, които са нещо като черноморските пирани, защото имат страшни зъби
160, с 51 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3526 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 19 283, от които 4637 активни

Градина 24 / Цветя