Напишете дума/думи за търсене

Почивайте сред цветя и зеленина

В зоната за отдих

Лятото е в разгара си, което означава, че е време да си спомним, че в градината не само работим, но и почиваме. Максимално адаптирайте двора си за тази цел.

Разбира се, в идеалния случай планирането и зонирането се извършва най-добре на етапа на подготвителната работа.
Но никога не е късно да се направят някакви, дори и най-радикални промени. Основното нещо е да не забравяте, че резултатът трябва да отчита характеристиките на територията и да отговаря на нуждите на всички членове на семейството.

Разпределете места за почивка в цялата градина, така че живот да има във всеки неин ъгъл.

Но не трябва да оборудвате зони за отдих нито в близост до стената на къщата, нито близо до оградата, особено ако тя е глуха и висока.
По-добре е да почивате сред цветя и зеленина.
Поставете ароматни цветни лехи, мини-езерца и фонтани или алпийски пързалки близо до вашето място за почивка.

Ретро кът 

Това (на снимката) може да се нарече класическа зона за отдих за парцел от 6 декара, повечето от които са заети от лехи и оранжерии.
Поставете тук маса и две пейки - всичко е просто и достъпно.
Дизайнът на зоната за отдих може да бъде много лаконичен, основното е тук да се чувствате комфортно.
Но за да бъде почивката максимално удобна, трябва да се вземат предвид няколко важни нюанса:
. Мебелите трябва да бъдат разположени така, че слънчевите лъчи да не достигат до някоя от пейките по всяко време на деня.
. Помислете за допълнителни начини за създаване на сянка: например поставете пергола под катерещите декоративни растения (грозде, клематис, хмел или боб).
. Ако дворът е разположен на наклон, не бъдете твърде мързеливи, за да изравните мястото за отдих и да направите удобни стъпала към него.

Вътрешен двор - патио 

Вариантът е по-стилен и луксозен. И въпреки че точният превод от италиански казва, че това е "къща без покрив", можете да я модернизирате по ваш вкус. Например, да инсталирате навес или пергола в един ъгъл, който бързо ще бъде „оформен“ от лоза, бръшлян или издънките на катереща роза. Така красотата, както и защитата от палещото слънце са ви гарантирани!
. Първо, определете мястото. Най-подходяща е равна площ от 4 до 9 квадратни метра, отворена за слънчева светлина и разположена до къщата. За настилка можете да използвате тротоарни плочи, пластмасови модули, естествен камък, термо дърво или тухла.
Равната зона, отворена за слънчевата светлина и разположена до къщата, е най-подходяща за вътрешен двор.
Вътрешният двор трябва да е на идеално равно място, но с лек наклон, за предпочитане по-късата страна, за да може водата да се оттича свободно, когато вали.
. Материалите за вътрешния двор трябва да се избират въз основа на техния цвят, а въпросът тук изобщо не е във вкуса на собствениците, а в нагряването на обектите. Тъмните настилки се загряват по-бързо, а светлите подове остават хладни през цялата сутрин.
. Можете да украсите вътрешния двор по свой вкус, например, като поставите саксии с цветя и контейнери с малки дървета по целия периметър. Основното нещо е да не забравяте за истинската му цел: да създаде атмосфера на сигурност и да даде усещане за комфорт и блаженство.
По принцип тази

междинна зона между градината и къщата

създадена специално за отдих, решава две много важни задачи: от една страна, тя разширява територията на къщата и визуално разширява жилищното пространство, а от друга, свързва къщата и градината в единен ансамбъл.
СЪВЕТ: не трябва да оборудвате вътрешния двор близо до високи дървета или до стената на сянката на къщата.
. Практично решение е да съчетаете вътрешен двор и беседка в една композиция, например, да ги подредите по такъв начин, че да можете да излезете от къщата, да заобиколите вътрешния двор и веднага да бъдете под покрива на беседката. В този случай вътрешният двор няма да се разделя на сенчеста и слънчева страна, подредете балдахин и ще имате къде да се скриете както от обедната жега, така и от внезапния дъжд.

В уютна сянка 

Пергола, преплетена с лоза, придава приятен мрежест нюанс и дори може да предпази от лек дъжд. Короните на дърветата имат същите свойства. Почивката под тях е полезна за вашето здраве: игличките отделят фитонциди, а листата и цветя та - ароматни вещества, дори кората излъчва неуловим аромат.
Тогава чудно ли е, че атмосферата под сянката на дървото е изпълнена с романтика и специално усещане за близост с природата.

Удобството на беседката 

Беседка е по-удобна структура. Ако е възможно, поставете я на място, което предлага красива гледка към цялата градина или околностите.
Вътре можете да поставите неподвижни пейки и маса или всякакви градински мебели, които отговарят на стила и параметрите. Самият дизайн също може да се различава по оригиналност.
Отворените беседки могат да имат решетъчен покрив, преплетен със зелени "катерачи", или да са под арка и пергола.
Затворените често се комбинират с барбекю или градинска печка, но това вече няма да бъде версията на романтичен кът.
Ако обшиете стените отвътре с клетъчен поликарбонат с ярък цвят, тогава дори и при облачно време, вашата беседка ще бъде толкова светла, колкото в ясен ден, защото материалът по чудо умножава най-скромната слънчева светлина, а дъждът няма да пробие такава "защита".
Също толкова интересно решение е прозрачен покрив, за създаването на който може да се използва същия поликарбонат. Най-хубавото е, че прозрачният материал ще пропуска слънчевите лъчи , а жълтите или оранжевите нюанси ще създават усещане за топлина.

СЪВЕТ : Не поставяйте беседката близо до дървета или градински конструкции. Разстоянието трябва да е достатъчно, за да позволи боядисване, ремонт и обновяване.

Модерен подход 

Беседката не е непременно многоъгълник с двускатен покрив. Има и варианти в хай-тек стил - многофункционално място за почивка, което съчетава кухня с барбекю, кът за хранене, лятно кино и дори мини-театър.
Пространството на беседката сякаш влиза в диалог със заобикалящата го природа, съчетавайки градината с домашния интериор
Дизайнът е максимално отворен за слънчевите лъчи, но ако е необходимо, той може бързо да бъде засенчен с падащи завеси.
А тераса със стъклени стени /на снимката/ е неочаквано решение, но доста ефективно. Мебелите тук трябва да са толкова лаконични, колкото самата структура.
Ако е дървена беседката трябва да бъде обработена със специални разтвори срещу вредители, бои, лакове или изсушаващи масла, които ще предпазят материала от различни механични деформации и преждевременно стареене.
По-елегантен и в същото време скъп вариант е използването на термично дърво, което не се страхува от капризите на времето, изглежда страхотно и не е включено в "диетата" на бръмбари с дървесни червеи.
Ако дограмата е сменяема, ще получите трансформираща се беседка: през лятото тя прилича на колонада, а през по-хладните месеци на годината - лек градински павилион. В този случай може да има скара барбекю. А барбекю фурната, ще служи не само за готвене, но и за отопление.
ВАЖНО: В градинската беседка ще бъде полезно да има осветление, електрически контакт за чайник, смесител, тостер и кран с питейна вода. Подът може да бъде „топъл” (дърво) или „студен” (камък).
СЪВЕТ: за да изглежда класическата многостранна или кръгла беседка оригинална и уникална, достатъчно е леко да промените ъгъла на наклон на покрива или да използвате специален покривен материал.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Зъбатите хищници се ловят на червей и през деня Който е ходил в казармата, знае какво е да те гонят като империалист. Демек като най-големия враг на социализма. Подобна гонитба почна денонощно и на леферите по морето. Тази есен очевидно ще мине под знака на чернокопа и лефера, които са нещо като черноморските пирани, защото имат страшни зъби
160, с 51 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. За последното денонощие са направени общо 3526 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Така общият брой на потвърдените случаи става 19 283, от които 4637 активни
Подозренията са , че са свързани със зачестили взривове във военните ни заводи   Освен това търсели връзки за това ремонтите на съветска техника да се извършват в одобрени от Кремъл обекти За по-малко от година България гони трета партида руски шпиони. Никога досега българското контраразузнаване, прокуратурата и дипломацията не са заемали толкова

Градина 24 / Дизайн