Напишете дума/думи за търсене

Трикове за поливане

Как от близък воден източник се напояват градинки, без да се нарушава нечие право

Промените в климата в последните години се отразяват в слаби реколти, лимит на язовирите и проблеми с напояването в различни части на страната. Създават и много други грижи и на хоби градинарите. И те например търсят решения за правилно и оптимално използване на водата.

Не толкова популярни, но ефективни стари практики все още са запазени тук-таме в българските села, от които можем да почерпим вдъхновение. Нови начини също се изобретяват. Свидетели сме на три „домашни“ напоителни системи, които доказват, че с повечко труд градините и близките водни източници могат да са съвместими. Стига да не нарушават правото на останалите.

Градина до селската чешма 

В покрайнините на едно малко селце – Кондолово (общ. Малко Търново) зоната около стара чешма е превърната в малко райско кътче. Отходната вода от чешмата изтича в изградено от камъни корито и образува рекичка. Дори е направено малко каменно мостче, през което може да се влезе в градината.
Наоколо се отглеждат разнообразни зеленчукови култури, включително и бамбук. И най-важното – чешмата е достъпна за всеки, който иска да си налее вода, а и да се вдъхнови от градината. Творбата е на артиста Юрий Ангелов, най-новият жител на селото, в което днес пребивават едва 5-6 души.

С маркуч над пътя 

Историята на този маркуч, който свързва къщата с близката река, започва още когато основният път Асеновград–Чепеларе е минавал от другата страна на къщата и не е възпирал достъпа на собствениците до реката, чиито двор е допирал до нея.

Новият път обаче нарушил навика на домакинството да полива градината си с вода от реката. Така покойният вече дядо Мильо решава да намери решение как отново да ползва местния ресурс за поливане в малкия си двор. От терасата на втория етаж на къщата той прекарва маркуч високо над пътя, който не пречи на движението. По същата траектория минават и кабели за ток.

Маркучът минава от отсрещната страна на пътя, която е тяхна собственост, и стига до реката. С помпа отново могат да поливат.

Басейни с планинска вода 

Още от преди близо 40 години във вилна зона Луковица (Асеновград) собствениците на къщите поливат с вода от планинските поточета, преминаващи из района. Иновацията на местен изобретател „плъзва“ по махалата като мода и днес десетината къщи в района имат басейн за поливане в двора. Той представлява голямо квадратно корито от бетон, дълбоко около 3-4 метра. Водата в него е доста студена. С изход, изграден в ниската част на басейна, поливат своите градини. Преди зимния сезон източват водата.

ПОКАНА: Ако и вие имате интересни решения за поливане в личния си двор, ще се радваме да ги споделите с всички читатели на „Хоби фермер“.


НАПРАВИ СИ САМ
Пръскачка от рециклирани материали 

Много лесно можем да направите градинска пръскачка с помощта на пластмасово шише и няколко стари химикалки. Ето как :
Измерете най-дебелата ширина на закрепването на маркуча. Пробийте отвор в центъра на капачката на бутилката, в който да вградите накрайника на маркуча (внимавайте да не направите прекалено голяма дупка).
В бутилката пробийте три реда от по пет дупки. Не забравяйте да държите бутилката неподвижна. Извадете пълнителите на химикалките и с нож отрежете задните им части, а може и части от конусовидните накрайници, ако са прекалено стеснени. Използвайте водоустойчиво лепило, за да ги закрепите към дупките на бутилката.
Работете бавно, в добре проветриво място, за да осигурите водонепроницаемо уплътнение. Използвайте лепилото и за двете страни на капачката при закрепването с маркуча. Завийте капачката върху бутилката и закрепете уплътнението с лепило.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Това кога черната кутия на разбилия се МиГ-29 ще замине за Русия и какви ще бъдат резултатите ще видим в близко бъдеще, надявам се, когато бъдат процедурно уредени въпросите за нейното изпращане. Това каза пред журналисти в отговор на въпрос заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, цитиран от БТА
Влад Тенев вече официално е най-богатият българин. Той е единият от основателите на Robinhood - американска палтформа за бърз достъп до фондовите пазари. След снощният дебют на компанията на борсата NASDAQ личното му богатство е оценено от агенция "Блумбърг" на 2.4 милиарда долара. Съратникът му Байджут Бхат е с 2.8 млрд
Хитлер ги прави част от програмата в Берлин през 1936 г. Автомобилните компании присъстват на всички олимпийски игри, но само като официални спонсори= Автомобилният и мотоспортът липсва от програмата. Защо е така? Международният олимпийски комитет не признава автомобилизма като олимпийски спорт, защото от организацията предпочитат да се фокусират

Градина 24 / Дизайн