Напишете дума/думи за търсене

Трикове за поливане

Как от близък воден източник се напояват градинки, без да се нарушава нечие право

Промените в климата в последните години се отразяват в слаби реколти, лимит на язовирите и проблеми с напояването в различни части на страната. Създават и много други грижи и на хоби градинарите. И те например търсят решения за правилно и оптимално използване на водата.

Не толкова популярни, но ефективни стари практики все още са запазени тук-таме в българските села, от които можем да почерпим вдъхновение. Нови начини също се изобретяват. Свидетели сме на три „домашни“ напоителни системи, които доказват, че с повечко труд градините и близките водни източници могат да са съвместими. Стига да не нарушават правото на останалите.

Градина до селската чешма 

В покрайнините на едно малко селце – Кондолово (общ. Малко Търново) зоната около стара чешма е превърната в малко райско кътче. Отходната вода от чешмата изтича в изградено от камъни корито и образува рекичка. Дори е направено малко каменно мостче, през което може да се влезе в градината.
Наоколо се отглеждат разнообразни зеленчукови култури, включително и бамбук. И най-важното – чешмата е достъпна за всеки, който иска да си налее вода, а и да се вдъхнови от градината. Творбата е на артиста Юрий Ангелов, най-новият жител на селото, в което днес пребивават едва 5-6 души.

С маркуч над пътя 

Историята на този маркуч, който свързва къщата с близката река, започва още когато основният път Асеновград–Чепеларе е минавал от другата страна на къщата и не е възпирал достъпа на собствениците до реката, чиито двор е допирал до нея.

Новият път обаче нарушил навика на домакинството да полива градината си с вода от реката. Така покойният вече дядо Мильо решава да намери решение как отново да ползва местния ресурс за поливане в малкия си двор. От терасата на втория етаж на къщата той прекарва маркуч високо над пътя, който не пречи на движението. По същата траектория минават и кабели за ток.

Маркучът минава от отсрещната страна на пътя, която е тяхна собственост, и стига до реката. С помпа отново могат да поливат.

Басейни с планинска вода 

Още от преди близо 40 години във вилна зона Луковица (Асеновград) собствениците на къщите поливат с вода от планинските поточета, преминаващи из района. Иновацията на местен изобретател „плъзва“ по махалата като мода и днес десетината къщи в района имат басейн за поливане в двора. Той представлява голямо квадратно корито от бетон, дълбоко около 3-4 метра. Водата в него е доста студена. С изход, изграден в ниската част на басейна, поливат своите градини. Преди зимния сезон източват водата.

ПОКАНА: Ако и вие имате интересни решения за поливане в личния си двор, ще се радваме да ги споделите с всички читатели на „Хоби фермер“.


НАПРАВИ СИ САМ
Пръскачка от рециклирани материали 

Много лесно можем да направите градинска пръскачка с помощта на пластмасово шише и няколко стари химикалки. Ето как :
Измерете най-дебелата ширина на закрепването на маркуча. Пробийте отвор в центъра на капачката на бутилката, в който да вградите накрайника на маркуча (внимавайте да не направите прекалено голяма дупка).
В бутилката пробийте три реда от по пет дупки. Не забравяйте да държите бутилката неподвижна. Извадете пълнителите на химикалките и с нож отрежете задните им части, а може и части от конусовидните накрайници, ако са прекалено стеснени. Използвайте водоустойчиво лепило, за да ги закрепите към дупките на бутилката.
Работете бавно, в добре проветриво място, за да осигурите водонепроницаемо уплътнение. Използвайте лепилото и за двете страни на капачката при закрепването с маркуча. Завийте капачката върху бутилката и закрепете уплътнението с лепило.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
В разгорещена размяна на реплики по расовия въпрос на предизборния дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън кандидатът на демократите обвини държания глава, че "налива бензин във всеки расистки пожар", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.  Байдън каза още, че Тръмп е сред най-расистките президенти, които САЩ са имали в съвременната история
Асоциацията на вносителите предлага скрапинг програма за замяна на колите над 15 г. чрез държавен екобонус при покупка на нова кола От началото на годината автомобилите над 20 години у нас са се повишили с над 150 хиляди бройки Предлагаме единен регистър на МПС и първоначален преглед за техническа и екологична годност на всички нововнесени
Двамата не са се засичали на сцена или във филм от дебюта на актрисата, събра ги сериалът “Братя” Актрисата Йоанна Темелкова се оказва ябълката на раздора за двама братя. Всеки от тях иска да спечели сърцето ѝ. Това е само малка част от съдбата на героинята ѝ Лора в сериала на Нова тв “Братя”

Градина 24 / Дизайн