Напишете дума/думи за търсене

Повдигната градина от дървени клони

Докато е сухо и топло навън, може да направите още едно подобрение в двора

Естествените материали в дома и на двора дават усещане за топлина, уют и синхрон с природата. Но още по-хубавото е, че понякога тези материали са безплатни – например от околностите на селището, в което живеем, а дори могат да са отпадъчен материал, когато разчистваме стара къща, градина или крайселски път и пътечки. Такъв например е дървеният материал. Ако не искате да изхвърлите или горите клони, които сте разчистили, може да ги използвате и за вашия двор.
Ето една красива идея в 5 стъпки как да се направи повдигната градинка, почти за без пари. Трябват ви сухи тънки клони, по-дебели за опорни колони и малко дървени летви. Като инструменти са ви нужни пирони, конец/нивелир, чук, може и полиетиленово фолио.

Стъпка 1: Подберете сухи и дълги клони и трупи 

Повдигнатата градинка ще бъде такава, каквато я замислите още в проекта - според необходимия размер и място.
Основната променлива е височината. Удобна ще бъде тази градина, която е до кръста на стопанина - около 1 м. Така ще може да се наведе и да достигне растенията към задната част на градината. Можете да направите по-ниска и по-висока, но имайте предвид дълбочината на големи дървени трупи, които ще играят ролята на стълбове. Тях ще трябва да вкопаете приблизително колкото е височината на градината. Това значи, че клоните и трупите трябва да са около 2 метра. Целта е да се създаде стабилна подпорна стена, която да не се руши.
Преди да започнете работа, уверете се, че имате достатъчно дървен материал. Освен това, ако строите до ограда (както е на снимката), уверете се, че поставяте полиетиленово фолио между оградата и почвата, за да избегнете изгниването на оградата.

Стъпка 2: Вкопайте опорни колони 

 

Дупките, в които ще вкопаем дървените трупи, трябва да са на известно разстояние като на всяка една страна трябва да са поне 3 - два ъглови и един по средата. Разстоянието между тях в крайна сметка ще зависи от дължината на дървената летва, но не се препоръчва да е повече от 2 метра. В противен случай летвата може да се наклони.
Въз основа на размера и формата на градината, която искате да направите, изкопайте дълбоки дупки на височината на вашата градина. Изберете дебели и сравнително прави с минимални прорези трупи за колони. Както се подразбира, дължината им трябва да е поне два пъти повече от височината на градината, защото едната половина ще бъде вкопана в земята. Имайте предвид, че може да има малка останала част за подрязване, която да изравните с дървените греди.
След като дупките са изкопани, поставете дървения стълб вертикално в дупката (може да използвате нивелир, но няма нужда да се престаравате, тъй като всички останали естествени материали не са напълно прави). След това напълнете около 3 лопати с пръст и натиснете почвата с парче плоскост, за да седи здраво в земята. Ако почвата е влажна, това може да е проблем, затова изграждайте лехата в сухо време.

Стъпка 3: Монтирайте дървените летви 

 

След като колоните са фиксирани, ще трябва да зададете височината на вдигнатата градина. Опънете конец, за да получите подходяща височина и ниво. Изрежете с трион всички по-високи части на опорните клони до тази височина. А след това изрежете част от тях, за да може да вградите летвите. Разрезът трябва да е, колкото е размерът на летвите. Например, ако гредата е 100 х 50 мм, отрязваме 50 мм от предната страна на стълба и 100 мм в дълбочина. Закрепете гредите на прорезите с дълги пирони.

Стъпка 4: Наместете достатъчно клони 


След като изградите основите, сега е време за най-трудната част. Поставянето на клоните е процес на опити и грешки и отнема много време, затова от полза са няколко съвета.
Изкопайте окоп между трупите, които играят ролята на колони, с дълбочина около 200 мм и ширина 200 мм. Клонките ще бъдат в земята и стената на дървената градинка ще бъде по-стабилна. Изберете клони с диаметър между 10 и 50 мм. Започнете да ги редите един до друг, колкото се може по-плътно, първоначално на три реда. След като сте наредили клоните, попълнете с пръст и отъпчете, за да гарантирате, че клоните са стабилни.
След като клонките са достатъчно неподвижни, изрежете върховете им на едно ниво – това на гредите. Докато режете, ако установите, че някои клони все още се клатят, ще трябва да продължите да натъпквате клонки, докато това клатене не престане. Ако е трудно да добавите нови клони, използвайте чук, за да застопорите клоните. Стената трябва да е с около 4-5 реда клони - достатъчно, за да задържи почвата от срутване.

Стъпка 5: Повдигната градинка е почти готова 


Щом всички клони са отрязани и всеки клон е стабилен, напълнете с почва и друга зелена материя, ако е необходимо. Попълнете предната част на изкопа, така че почвата да е равна с нивото на красивата дървена преграда.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Имунитетът срещу Ковид-19 може да трае шест месеца благодарение на паметта на имунните В-клетки, която пази информация как да защитава срещу вирусите, включително и срещу новия коронавирус, съобщиха АФП и в."Дейли мейл". Откритието е на учени от университета "Рокфелер" в Ню Йорк, САЩ, предава БТА. "Тези резултати сочат, че хората
Жените в ЕС продължават да получават по-ниски възнаграждения от мъжете, дори да извършват работа, която изисква същите умения, образование и усилия. Това е факт, въпреки над 45-годишното законодателство на ЕС за равно заплащане, предупреждават от Европейската конфедерация на профсъюзите /ЕКП/ и напомнят за обещанието на ЕК да публикува Директива
Европейската комисия иска 70 процента от пълнолетните граждани в Европейския съюз да бъдат ваксинирани срещу коронавируса до лятото, предаде ДПА. ЕК планира да публикува съответно предложение днес. До март тя иска да бъдат ваксинирани 80 процента от хората над 80-годишна възраст и здравните работници, предава БТА

Градина 24 / Дизайн