Напишете дума/думи за търсене

Повдигната градина от дървени клони

Докато е сухо и топло навън, може да направите още едно подобрение в двора

Естествените материали в дома и на двора дават усещане за топлина, уют и синхрон с природата. Но още по-хубавото е, че понякога тези материали са безплатни – например от околностите на селището, в което живеем, а дори могат да са отпадъчен материал, когато разчистваме стара къща, градина или крайселски път и пътечки. Такъв например е дървеният материал. Ако не искате да изхвърлите или горите клони, които сте разчистили, може да ги използвате и за вашия двор.
Ето една красива идея в 5 стъпки как да се направи повдигната градинка, почти за без пари. Трябват ви сухи тънки клони, по-дебели за опорни колони и малко дървени летви. Като инструменти са ви нужни пирони, конец/нивелир, чук, може и полиетиленово фолио.

Стъпка 1: Подберете сухи и дълги клони и трупи 

Повдигнатата градинка ще бъде такава, каквато я замислите още в проекта - според необходимия размер и място.
Основната променлива е височината. Удобна ще бъде тази градина, която е до кръста на стопанина - около 1 м. Така ще може да се наведе и да достигне растенията към задната част на градината. Можете да направите по-ниска и по-висока, но имайте предвид дълбочината на големи дървени трупи, които ще играят ролята на стълбове. Тях ще трябва да вкопаете приблизително колкото е височината на градината. Това значи, че клоните и трупите трябва да са около 2 метра. Целта е да се създаде стабилна подпорна стена, която да не се руши.
Преди да започнете работа, уверете се, че имате достатъчно дървен материал. Освен това, ако строите до ограда (както е на снимката), уверете се, че поставяте полиетиленово фолио между оградата и почвата, за да избегнете изгниването на оградата.

Стъпка 2: Вкопайте опорни колони 

 

Дупките, в които ще вкопаем дървените трупи, трябва да са на известно разстояние като на всяка една страна трябва да са поне 3 - два ъглови и един по средата. Разстоянието между тях в крайна сметка ще зависи от дължината на дървената летва, но не се препоръчва да е повече от 2 метра. В противен случай летвата може да се наклони.
Въз основа на размера и формата на градината, която искате да направите, изкопайте дълбоки дупки на височината на вашата градина. Изберете дебели и сравнително прави с минимални прорези трупи за колони. Както се подразбира, дължината им трябва да е поне два пъти повече от височината на градината, защото едната половина ще бъде вкопана в земята. Имайте предвид, че може да има малка останала част за подрязване, която да изравните с дървените греди.
След като дупките са изкопани, поставете дървения стълб вертикално в дупката (може да използвате нивелир, но няма нужда да се престаравате, тъй като всички останали естествени материали не са напълно прави). След това напълнете около 3 лопати с пръст и натиснете почвата с парче плоскост, за да седи здраво в земята. Ако почвата е влажна, това може да е проблем, затова изграждайте лехата в сухо време.

Стъпка 3: Монтирайте дървените летви 

 

След като колоните са фиксирани, ще трябва да зададете височината на вдигнатата градина. Опънете конец, за да получите подходяща височина и ниво. Изрежете с трион всички по-високи части на опорните клони до тази височина. А след това изрежете част от тях, за да може да вградите летвите. Разрезът трябва да е, колкото е размерът на летвите. Например, ако гредата е 100 х 50 мм, отрязваме 50 мм от предната страна на стълба и 100 мм в дълбочина. Закрепете гредите на прорезите с дълги пирони.

Стъпка 4: Наместете достатъчно клони 


След като изградите основите, сега е време за най-трудната част. Поставянето на клоните е процес на опити и грешки и отнема много време, затова от полза са няколко съвета.
Изкопайте окоп между трупите, които играят ролята на колони, с дълбочина около 200 мм и ширина 200 мм. Клонките ще бъдат в земята и стената на дървената градинка ще бъде по-стабилна. Изберете клони с диаметър между 10 и 50 мм. Започнете да ги редите един до друг, колкото се може по-плътно, първоначално на три реда. След като сте наредили клоните, попълнете с пръст и отъпчете, за да гарантирате, че клоните са стабилни.
След като клонките са достатъчно неподвижни, изрежете върховете им на едно ниво – това на гредите. Докато режете, ако установите, че някои клони все още се клатят, ще трябва да продължите да натъпквате клонки, докато това клатене не престане. Ако е трудно да добавите нови клони, използвайте чук, за да застопорите клоните. Стената трябва да е с около 4-5 реда клони - достатъчно, за да задържи почвата от срутване.

Стъпка 5: Повдигната градинка е почти готова 


Щом всички клони са отрязани и всеки клон е стабилен, напълнете с почва и друга зелена материя, ако е необходимо. Попълнете предната част на изкопа, така че почвата да е равна с нивото на красивата дървена преграда.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Списанието ги обяви за първите български милиардери, всеки от тях има по $ 2,1 млрд. Кирил Домусчиев: Всичко това постигаме благодарение на успехите и професионализма на нашите колеги в САЩ, България, Белгия и по света 1. Братята Кирил и Георги Домусчиеви влязаха в класацията на сп. “Форбс” като милиардери
Американката Микаела Шифрин изравни рекорда на Ингемар Стенмарк за най-много победи в една дисциплина в световната купа по ски. Тя спечели слалома в родния си курорт Килингтън за пети път, като така вече има 46 в тази дисциплина. Стенмарк имаше 46 в гигантския слалом. Шифрин вече има и 71 победи в кариетата си
Кубрат Пулев постъпи като Гай Юлий Цезар. Качи се на нестандартния триъгълен ринг, видя за какво става въпрос и победи. Не само победи, но направо унищожи напомпания с излишно самочувствие съперник. Само за 115 секунди в рамките на първия рунд двукратният претендент за световната титла по бокс в тежка категория спечели с технически нокаут мача си

Градина 24 / Дизайн