Напишете дума/думи за търсене

Градинарство за здраве - Знаете ли, че почвата е антидепресант?

 

Отглеждането на растения е повече от начин да направите дома и градината си по-привлекателни.
Време е да извадите гумените ръкавици, защото копането в почвата и засаждането на семена е не само чудесно, но е и начин да подобрите психическото си здраве.
Неотдавнашно проучване на отдела за обществено здраве на университета в Харвард установи, че хората, живеещи в райони с повече дървета, имат по-добри резултати за физическо и психическо здраве и по-ниски проценти на депресия.
Професор Тим Ланг от Центъра за хранителна политика на City University в Лондон говори за широко признатия факт, че постоянният контакт с растения, животни и естествената среда може да подобри физическото и психическото благополучие на човек.
Когато отглеждаме растения и цветя, ние си взаимодействаме с природната, която осигурява защита от стреса на съвременния живот.
„За голям брой хора от нашето общество - деца и възрастни, които живеят с физически или психични проблеми, градинарството и отглеждането на растения в общността може да бъде особено полезно. Подобни дейности могат да облекчат симптомите на сериозно заболяване, да предотвратят развитието на определени болестни състояния и да въведат хората в начин на живот, който ще им помогне да подобрят собственото си благополучие в дългосрочен план. И дори да се чувствате добре, градинарството е ... поне добро нещо. "

Земеделие за психична стабилност

Терапевтите в Лондон вече започнаха да дават време на пациентите си за отглеждане на растения в хранителната кооперация към болница „Ламбет“, където провеждат изследвания за физическите и психическите ползи за здравето от земеделските дейности.

Кооперацията е създадена през 2013 г. в Brockwell Park Surgery в Южен Лондон, но днес има клонове и в други болници в различни части на града, където неизползваното пространство се превръща в място за пациенти, отглеждащи плодове и зеленчуци.

Ед Росен, директор на кооперацията, казва: „Ние започнахме това с ясен фокус върху пациенти с дългосрочни здравословни проблеми като диабет, артрит и астма. Нашите пациенти обикновено са възрастни хора, които са развили заболяването в напреднала възраст. Те често са по-социално изолирани и самотни от по-младите хора, защото брачните им партньори вече са починали или членовете на семейството им не живеят с тях. По този начин искахме да създадем здравословна дейност, която хората да радва хората. "

Вече и в други райони разглеждат опита на болницата Ламбет, за да повторят това.

Това създава възможност да се преодолеят бариерите между работниците в клиниката и пациентите, защото всички ние излизаме и градинарстваме заедно, споделят членовете на кооперацията

Почвата повишава настроението

Почвата има подобен ефект върху мозъка, като антидепресантите, повишаващи настроението. Изследователи от Бристолския университет и Университетския колеж в Лондон забелязали, че мишките, когато са изложени на „приятелски“ почвени бактерии, променят поведението си по същия начин, както когато са получавали антидепресант.

Д-р Крис Лоури, ръководител на изследването, казва: „Тези изследвания ни помогнаха да разберем как тялото общува с мозъка и защо една здрава имунна система е важна за поддържането на психичното здраве. Мишките също ни накараха да се замислим дали не трябва да прекарваме повече време, като копаем в калта? “

Когато екип от изследователи разглеждат подробно мозъците на мишки, те откриват, че лечението с бактерията Mycobacterium vaccae активира група неврони, които произвеждат серотонин в мозъка, което влияе на настроението. Хората, които отглеждат растения, вдишват тези бактерии и са в постоянен контакт с тях.

Естественото въздействие на почвените бактерии може да се усети само за 3 седмици, показва експериментът с мишките. Микобактериите - антидепресантни микроби от почвата - също са показали, че подобряват паметта, потискат симптомите на болестта на Крон и дори ревматоидния артрит.

Насочване на съзнанието

Може да сте твърде заети, за да действате осъзнато. Нови изследвания показват, че насочването на съзнанието може да има голямо влияние върху нивата на стрес на човек, като помага за облекчаване на тревожността, намаляване на риска от депресия, повишаване на производителността на работата и облекчаване на безсънието.

Хилда Бърк , психотерапевт, казва, че градинарството е дейност, която помага на голям брой хора да влязат в състояние на "поток". Това означава, че не забелязвате как минава времето, не мислите за различни неща едновременно, не правите планове и не се задълбавате в миналото. Това помага на хората да се изключат от други дейности и да живеят в момента...

„Какво прави градинарството уникално и го отличава от други занимания като готвене или плетене? Свързва ни директно със земята: работата с почвата, засаждането на растения, търпението и грижата за растенията ни дават ценен урок в личния ни живот. Колко често се чувстваме удавени в купчина неща, които всъщност не искаме да правим? Ако сме търпеливи, обичаме и се грижим за себе си, ние като градина можем да цъфтим и растем! ”

Упражнение за мозъка и тялото

Градинарството осигурява упражнения както за мозъка, така и за тялото. То използва голямо разнообразие от мозъчни функции и включва учене, решаване на проблеми и сензорна дейност, които са нужни, за да поддържаме мозъка си активен.
Няколко проучвания потвърждават терапевтичните ползи от земеделието за пациенти с деменция и болест на Алцхаймер. Изследване, публикувано в списанието Psychiatry Investigation, показва, че ползите от такава терапия включват намалена болка, подобрена бдителност, намален стрес и по-малко случайни падания, които са често срещани при хора с тези състояния.
Градинарството, помага на хората с широк спектър от психични проблеми.
Неотдавнашно проучване за ранната деменция при пациенти показа, че в продължение на една година паметта и концентрацията на пациентите не се влошават, но настроението и социалното включване се подобряват.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
В разгорещена размяна на реплики по расовия въпрос на предизборния дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън кандидатът на демократите обвини държания глава, че "налива бензин във всеки расистки пожар", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.  Байдън каза още, че Тръмп е сред най-расистките президенти, които САЩ са имали в съвременната история
Асоциацията на вносителите предлага скрапинг програма за замяна на колите над 15 г. чрез държавен екобонус при покупка на нова кола От началото на годината автомобилите над 20 години у нас са се повишили с над 150 хиляди бройки Предлагаме единен регистър на МПС и първоначален преглед за техническа и екологична годност на всички нововнесени
Двамата не са се засичали на сцена или във филм от дебюта на актрисата, събра ги сериалът “Братя” Актрисата Йоанна Темелкова се оказва ябълката на раздора за двама братя. Всеки от тях иска да спечели сърцето ѝ. Това е само малка част от съдбата на героинята ѝ Лора в сериала на Нова тв “Братя”

Градина 24 / Дизайн