Напишете дума/думи за търсене

Как да се отървем от осите в градината?

Осите са агресивни и териториални насекоми и никой не иска да се сблъсква с тях в дома си или в градината. Жуженето звучи като страшно предупреждение и кара кожата ни да настръхва. Да не говорим, че много хора може да се окажат алергични, без дори да подозират. Та, сега, в сезона на гроздобера, пък и с изобилието от сладки плодове и работа в градината, може би ви се иска да прогоните раираните костюмари.

Е, не е невъзможно да го направите и то с  прости трикчета и материали. Не е задължително и да ги убивате или наранявате. Даже не е желателно, защото ще се появят още повече оси с мисия за отмъщение заради падналия си другар.

На първо време се постарайте да не оставяте храна, сокове или други подобни, включително месо, които да привличат насекомите. Кошчето за боклук да е задължително с капак. Храната на кучето/котето да се прибира. Проверете и обезопасете евентуални местенца, където осите биха си направили гнездо.

Надхитрете ги с измама

Изхождайки от факта, че осите пазят територията си, те няма да се настанят на място където вече ги има. Тоест, ако намачкате вестници в приблизителна форма и размер на гнездо, новодомци няма да припарят.

Друг начин да ги излъжете и отблъснете са паяжините. Те представляват потенциална опасност и естествен сигнал за враг. И не, целта не е вместо оси да си завъдите паяци. Най-обикновена мрежичка за пране или стара тениска ще свършат същата работа, ако са поставени на правилните места.

Отблъснете ги с аромати

Растения, които тези насекоми не харесват, са мента, миризливи гераниуми, лимонена трева, мащерка, евкалипт и други. Ако ги отглеждате, вероятноста да се сдобиете с нежелани наематели е минимална. Ако пък вече си имате такива, то лесно ще ги прогоните, без да ги убивате, само с няколко капки етерично масло.

Преместете ги, докато спят

В тъмните часове осите не са активни и се прибират в гнездата си. Тогава е моментът да ги преместите внимателно. Не ги осветявайте и се постарайте да се предпазите максимално.

В краен случай може да прибегнете към химични репеленти, огън, капани и други методи, водещи до фатален край за жълто-черните жужащи войни. Не забравяйте обаче, че всеки има място под слънцето.

Снимки: David Hablutzel от www.pixabay.com

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
„Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората. Допускат се алтернативни мнения, което е странно“. Това коментира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на
Баба му лекува Лев Толстой, той прави първата трансплантация на сърце у нас Знаменитият хирург се страхуваше от злобата, не от COVID-19създаде "Започвам да консултирам МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив. Разбрахме се с директора там - д-р Петров, от октомври всяка седмица да съм там и да създам нови класни доктори
Една от големите житейски и професионални каузи на бащата на българската кардиология проф. Александър Чирков в последните години беше създаването на супермодерна клиника във Варна.  Плановете му бяха в началото на 2019 г. да стартира нейното строителство.  Ето какво разказваше той: "Варна е моят любим град и не напразно съм взел решение тук да

Градина 24 / Билки