Напишете дума/думи за търсене

Ако не обичате паяци, отглеждайте растения

Няма да ви изненадаме с нито едно от растенията, които държат осмокраките обитатели на ъглите далеч от дома. Е, може би малко, но важното е, че някои от тях вече отглеждате, но не осъзнавате силите им. И така:

1.       Лавандулата е всеизвестен репелент. Ако не се справяте с грижите, вземете си етерично масло и го използвайте редовно в дома си.

2.       Маточината действа по сходен начин не само на паяците, а на повечето насекоми.

3.       Алойсията е билка с много ефекти, а отглеждането й в градината и дома ще ви отърве от повечето пълзящи досадници.

4.       Ментата е перфектно допълнение към кухненската билкова градина, а с аромата си гони насекоми и паяци.

5.       Лимонената трева не би издържала нашите зими, но не пречи да я отглеждаме в контейнер. Тя е отличен репелент.

6.       Босилекът не се нрави също на насекомите и паяците. Осигурете му слънце и внимавайте с водата.

7.       Неприятната миризма на хризантемовите листа има отблъскващо действие. От цветната група няма да пропуснем и тагетеса.

8.       Може да ви е чудно, но копърът и магданозът проявяват репелентно действие. Дори китка потопена във вода е достатъчна.

9.       Луковете, независимо дали ги отглеждате, или си правите отвари и извлеци с тях, са чудесен акарицид и инсектицид.

10.   Паяците не обичат плодовете на маклурата. Ако поставите няколко на стратегически места в дома си, ще решите много проблеми.

Евкалиптовите клонки, мушкатото, петунията, розмаринът, цитрусовите дръвчета и още много други зелени приятели имат репелентни свойства. Друг е въпросът дали къщните паяци са врагове, или съюзници и дали е редно да ги отблъскваме?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Не отпада карантината за контактно лице при отрицателен тест, заяви Кунчев.  „Разликата в новата заповед на министъра е в дните, в които хората се поставят по карантина. Те стават 10 дни, а не 14. Карантинират се контактните в зависимост от близостта на общуване”, обясни главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред NOVA
Бившият секретар на ЦК на БКП проф. Стоян Михайлов е издъхнал на 90 г. тази нощ. Той е дядо на депутата от БСП Стоян Мирчев. За смъртта му съобщи във фейсбук синът му Михаил Мирчев - социолог и бивш кандидат за кмет на София от БСП: "Тази вечер нашият Татко. Проф. Стоян Михайлов си отиде. Спокойно и тихо след един прекрасен слънчев ден
На пътя Монтана-Видин, в района на разклона за с. Клисурица е възникнал пътен инцидент между товарен автомобил и микробус, съобщиха от МВР. Превозните средства затрудняват останалите участници в движението. Трафикът на превозни средства в района е ограничен. По първоначални данни, един е тежко пострадал

Градина 24 / Билки