Напишете дума/думи за търсене

Кализията лекува много болежки

Callisia fragrans или т.нар. ароматна кализия е интересно растение, което у нас може да се отглежда само в саксия. Дори ниски положителни температури около и под 5 градуса биха ѝ навредили. Хубавото обаче е, че се отглежда и размножава много лесно.

Отделните стъбла достигат до метър височина, че и повече, ако растението е на по-сенчесто място. Листата пък варират по цвят от светло зелено до виолетово спрямо интензитета на слънчево греене. Поливките трябва да са умерени, но и двете крайности не плашат кализията. Тя обича от всичко по много - вода, слънце и топлина.

Подходяща е както за начинаещи, така и за експерти в градинарството.

С цел лечение се използва предимно сокът на кализията, добит от надземните части. А приложението му може да бъде под различни форми - извлек, отвара, мехлем, настойка и др. Прилага се външно при кожни проблеми от всякакво естество в това число и алергии, артрити, артрози. Вътрешно приложение задължително трябва да бъде съгласувано със специалист. Доказано е, че помага при високо кръвно, сърдечни проблеми, стомашно-чревни неразположения, бронхит и грипни състояния, астма и др.

Нестандартната визия, лечебните свойства и лесното отглеждане правят кализията желана във всеки дом. За да се сдобиете с нея, е достатъчно да си вземете розетка и директно да я поставите в саксия с почва.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
100% справедливост в тази система няма - да я направим по-малко несправедлива 9 социални министри - сегашната Деница Сачева и осем нейни предшественици на поста, се събраха на първата по рода си дискусия на “Клуб “24 часа” Визионери”. Деветимата обсъждаха как се стигна до сегашното състояние на пенсионната система
В разгорещена размяна на реплики по расовия въпрос на предизборния дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън кандидатът на демократите обвини държания глава, че "налива бензин във всеки расистки пожар", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.  Байдън каза още, че Тръмп е сред най-расистките президенти, които САЩ са имали в съвременната история

Градина 24 / Билки