Лимонената трева или т.нар. цитронела нашумя наскоро и без съмнение намери място в билковите градини на запалените кулинари. Интересното при нея е, че листата ѝ в свежо състояние са съвсем леко ароматни, но когато се изсушат, отделят характерната си миризма доста осезаемо.
Ако сте от късметлийте, сдобили се с ценната билка и подправка, планирайте внимателно кога да оберете листата. Използвайте остри ножици. Носете ръкавици и блуза с дълъг ръкав, защото иначе може да се нараните. Завържете листата на снопчета и ги изложете на сутрешно слънце, докато изсъхнат добре. След това ги нарежете на сегменти с дължина 5-7 см, за да е лесно съхранението и използването.
Не забравяйте да приберете растението, когато застудее. В противен случай ще измръзне. Лимонената трева презимува отлично в помещение с умерена температура и достатъчно светлина. Не пропускайте поливки и всичко ще бъде наред.
Коментари (0)
Вашият коментар