Напишете дума/думи за търсене

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино

Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите:

* Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре, но всеки идващ дъжд влошава качеството на гроздето и намалява захарността. Може и да напука зърната, а от там влизат бързо зарази.

* Ако гроздето е в беритбена зрялост и времето е влажно, оберете десертните сортове, но ги съхранете на проветриво и хладно.

*Трябва да се бере в сухо време и след като се вдигне росата.

* Редно е да се бере по сортове, а не безразборно.

За вино...

* Винените средноранни сортове, натрупали захар, трябва да се обират навреме - обикновено това става в края на септември - началото на октомври. Пълната зрелост на гроздето обаче не всяка година настъпва на една и съща дата.

* Моментът на прибирането зависи от това за какво ще използваме гроздето.

* Степента на зрялост, в която е най-правилно да се прибере се нарича технологична зрелост.

* Най-правилно степента на узряване на гроздето може да се установи като през пет дни се вземат проби за изследване на захарите и киселините.

Някои секрети...

Физиологичната зрелост на гроздето може да се определи приблизително и по няколко признака:

* Узрялото грозде придобива характерния за сорта цвят. Зърната наедряват, омекват и лесно се откъсват.

* При белите сортове ципата става прозрачна и лесно се обелва. При ядене се чувства сладост, а киселините са намалели.

* Дръжката на грозда се вдървесинява.

* Семената лесно се отделят от месото и придобиват по-светло или по-тъмнокафяв цвят.

* Брането на винени сортове грозде се извършва при хубаво време, след вдигане на росата. Ако е паднал дъжд, изчаквате 3-4 дни, за да се възстанови първоначалната захарност. В топла есен гроздоберът се извършва през хладните часове на деня, а в студена - през най-топлите.

* Гроздето се сортира по сортове или само по цвят и здравина.

Загнилите и калните гроздове и падналите по земята зърна се събират отделно.

* Набраното грозде не бива да стои на открито.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Към президента ще бъдат приложени нормативни уредби, каквито съм към момента. В петък той е бил в контакт с ген. Димитър Петров, а на 18-ти генералът е дал позитивен резултат на тест за коронавирус. Знаем, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната адмирал Евтим Евтимов, че ген. Петров е заразен. Какво се е случило оттам нататък..
В област Ловеч има 6 лечебни заведения, които са ангажирани пряко с пациенти с нужда от лечение на COVID. Учебният процес ще продължи присъствено в учебните заведения. От 2871 ученици - 0,02% са с положителен тест за коронавирус, 0,3% са карантинирани. От 1302 учители 0,5% са диагностицирани с COVID
Още лятото се формира група от около 1,9 млн. човека, които не спазват мерките, каза математикът Влезем ли тази зона от 2000 заразени на ден - лесно можем да се качим до 5000, посочи той "Още през лятото, когато имахме по 6 случая на ден, "шаранът" беше изпуснат и още тогава се формира една група от около 1,9 млн

Градина 24 / Дръвчета