Напишете дума/думи за търсене

Феерия в синьо

Ако някой не е разбрал, тази година най-модерният цвят е синият. Знаем, че много градинари го харесват независимо от трендовете, но знаем също, че баграта не е много разпространена сред растителното царство в чист вид. Пролетта обаче си знае работата.

От над 280 000 цъфтящи растения едва 10% имат такива цветове. Светли или тъмни, чисти или смесени, те балансират и освежават открити и закрити пространства.

Синьото всъщност се смята за студен цвят, но не такава е асоциацията, която правим. Да, има тонове, които навяват тъга, но повечето свързваме с морето, небето, водата. А всички те са символи на свобода и сила.

Според фън шуй цветът говори за мощ и мистерия. Смята се, че е чудесен за медитация и освобождава съзнанието.
Синьото вдъхновява, привлича късмета и благоденствието, то е божествен цвят според почти всяка религия.
За да се радвате на мистериозната и царствена багра в градината си, потърсете следните рано цъфтящи красавици:

Амсония е като звезда 

Amsonia tabernaemontana радва окото с необичайно сини цветове във формата на звезди. Те са разположени на здрави дръжки над листната маса.

Тя цъфти в късната пролет, а листата й остават да украсяват градината в зелено до късно през лятото и в златно през есента. Красавицата е устойчива на заболявания, насекомите не я харесват, грижите за нея са минимални. С две думи- цвете мечта.
Мястото ? е на слънце, защото засенчването може да доведе до полягане на цветоносните стъбла. Веднъж установена, синята звезда става сухоустойчива и още по-прекрасна.

По една тинтява за всеки сезон 


Има над 400 вида, а повечето от тях са сини или жълти. Тинтявите се представят във всякакви размери, но цветовете на всички са забележителни със своята форма на камбанка.
Растенията са разпространени повсеместно от високите планини до равните полета. Много от видовете не се държат добре в градински условия, изтръгнати от естествените им местообитания. Не са малко обаче култивираните и представители, които да задоволят градинарите.
Всички тинтяви са студо- и сухоустойчиви растения. Предпочитат слънчеви изложения и песъчлива, добре дренирана почва.

Много анемонета - много приложения 

За анемонетата можем да кажем само добри думи. В тяхната видова и сортова листа са включени множество представители в рядката багра и то в различни нюанси. В семейството са събрани и съсънките, гълъбовите очички и други.

Общо взето, и както тинтявата, поне едно анемоне може да цъфти в градината през всеки сезон. Отглеждането на тези цветя е лесно и безгрижно, ако им угодите при засаждането.

Например Anemone blanda ще ви зарадва рано напролет, ако засадите коренището през есента във варовита градинска почва.

Още сини китки 

В месеца на луковиците няма как да пропуснем да представим богатството от рано цъфтящи пролетни първенци.

По-познати са мускарите, синчеца и минзухарите, ирисите. А ето и няколко по-нетрадиционни:

* Пушкинията цъфти в нежни, бледи нюанси, но си има отличиттелна синя черта на всяко венчелистче;

*Хианодоксата е прелестен и обилно цъфтящ миньон, устойчива е на всичко;

* Ифейон цъфти и в жълто, цветовете му имат перфектна форма и сладък аромат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Към президента ще бъдат приложени нормативни уредби, каквито съм към момента. В петък той е бил в контакт с ген. Димитър Петров, а на 18-ти генералът е дал позитивен резултат на тест за коронавирус. Знаем, че президентът е бил уведомен от началника на отбраната адмирал Евтим Евтимов, че ген. Петров е заразен. Какво се е случило оттам нататък..
Маските отново стават задължителни на открито, заяви на извънреден брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. Очакваме намаляване на заболеваемостта. От четвъртък ще бъдат задължителни за всички до края на месец ноември, ако ситуацията остане такава, посочи той. Карантината ще намалим от 14 на 10 дни със заповедта ми утре
Още лятото се формира група от около 1,9 млн. човека, които не спазват мерките, каза математикът Влезем ли тази зона от 2000 заразени на ден - лесно можем да се качим до 5000, посочи той "Още през лятото, когато имахме по 6 случая на ден, "шаранът" беше изпуснат и още тогава се формира една група от около 1,9 млн

Градина 24 / Цветя