Напишете дума/думи за търсене

Декоративните треви преди зимата

Напоследък много нашумяха декоративните видове треви. Те внасят в градината разнообразие от текстури, цветове и форми. Освен това придават усещане за натурално, за диво. Дават на градинарите всякакви възможности - от това да „построят“ етажирано лехите си до това да се защитаят от любопитните погледи на съседите. Не на последно място е и фактът, че се отглеждат сравнително лесно.

През есенно-зимния период ланцетните листа на някои от тревите отмират и трябва да се отрежат, докато други остават зелени, но формата им се уврежда от дъждовете вятъра и снега. И в двата случая на помощ идват тиксото или някоя връзка.

Отстраняването на листата, а и почистването на площта в последствие става много по-лесно, ако първо се навържат на снопчета. Отрезите се правят с остра ножица под възела.

Привързването, в случай че листата оцеляват през зимата, е чисто естетическа мярка и не е задължителна. Някои градинари практикуват сплитане, а други оставят всичко на стихийте.

Неустойчивите на студ треви, каквато е например лимонената, могат да поемат по два пътя. Първият е да се оставят да измръзнат, а вторият - да се изкоренят внимателно и да се преместят в контейнер.

Гигантските треви, например пампаската, не се различават особено от останалите, като изключим размерите им. В зависимост от това дали са засадени в контейнер, или директно в градината, могат да се вземат различни мерки за презимуването им. Най-важното е да се контролира овлажняването на листата и почвата. Твърде много влага води до загниване и други повреди. Връзването на листната маса и покриването на почвата с мулч от листа, клонки или фолио е добра идея. Контейнерните растения имат нужда от допълнителна изолация на кореновата система , както и да се преместят на заветно място.

Имайте предвид, че дори през зимата, зелените листа изпаряват вода. Следователно в топли и слънчеви дни ще се налага да поливате, ако почвата е суха. Сухият студ е най-опасен за растенията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Днес Червената планета е невероятно суха и прашна. Учените обаче продължават да трупат доказателства, че някога тя е била воден свят. Марсоходът "Кюриосити" е открил следи от древен потоп с библейски пропорции, най-вероятно настъпил в резултат на променил климата сблъсък с астероид, пише сп. "Сайънтифик рипортс"
С 27,3 починали на 1 млн. души днешните данни ни поставят на първо място в света. Следващата държава с 21,1 е Словения. Възможно е обаче тези данни да не са особено точни. Обявените днес като починали 189 души вероятно са загубили живота си не само вчера, в понеделник, а и в събота и неделя, когато официално бяха отчетени доста по-малко смърти от
На място е здравният министър Костадин Ангелов Паднала арматура уби човек на столичния пазар "Димитър Петков" и рани други трима. Инцидентът е станал по-рано днес. Той се е случил на частен строеж. На място има екипи на пожарната и Спешна помощ. Там е и здравният министър Костадин Ангелов, съобщиха очевидци. Очаквайте подробности

Градина 24 / Цветя