Напишете дума/думи за търсене

Как да предпазим банановото растение от зимата

Може би единственото бананово растение, което може да презимува у нас, е японският сорт Musa basjoo. Въпреки студоустойчивостта му обаче, е редно да се изгради и някакво зимно укритие.

Специалисти препоръчват да се следи прогнозата за времето и да се подготвят материалите предварително. След първата по-сериозна слана се орязват листата точно над стъблото. Редно е повредата от студа да се претърпи, за да може растението да премине в покой.

Следващата стъпка е стъблото да се увие с предпазна дишаща тъкан (най-често от полипропилен, нетъкан текстил). Тя осигурява приток на въздух, не наранява растенията и предотвратява образуването на конденз.

На първо време тази защита е достатъчна, но с напредването на зимата ще се наложи увиване на стъблото с още един слой предпазно платно. Полиетиленът е добър избор. Ако пък се очаква много студена зима, добре е да се предвиди и устойчива рамка.

В повечето случаи банановото растение презимува успешно и без защита или с минимална. Идеята обаче е да се запази максимално голяма част от старото стъбло, а не да се разчита на приосновните пъпки. Колкото по-добре презимува, толкова по-разкошно и голямо ще стане растението следватата година.

И един съвет, ако сте решили тепъва да засаждате банан в градината, изберете му място, където няма силни въздушни течения. В противен случай огромните листни петури се късат лесно и не изглеждат добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Скандална поправка, която бе приета преди седмица и която даде право на финансовите институции да събират неустойки от длъжниците си в размер до два пъти главницата, ще бъде отменена. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова изпълни обещанието си, дадено първо пред 24 часа, да отмени гласувания текст
При установяване на нарушения празничните базари ще бъдат затваряни Как се спазват мерките на един от коледните базари в София, който е разположен в Градската градина, провери фоторепортер на "24 часа". Преди седмица софийският щаб разреши функционирането на празничните базари, но при спазване на строги мерки за дистанция и безопасност
„Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората. Допускат се алтернативни мнения, което е странно“. Това коментира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на

Градина 24 / Цветя