Напишете дума/думи за търсене

Цветята - кое къде зимува

Времето обещава да бъде променливо до края на месеца, а на всички ни се иска цветята да останат навън максимално дълго. Дали това е добре, или не за тях, е отделен въпрос. А и много индивидуален. Може би вече забелязвате промените във външния им вид, забавеното разцъфтяване на заредените пъпки, изразходването на водата и други признаци, които подсказват, че е време за прибиране.

Предвидливите градинари са осигурили помещение - светло, хладно, проветриво. В интерес на истината не е лесно да поддържаме екзотичните си растения щастливи целогодишно предвид сезонноста в страната ни. От друга страна е огромна загуба на ресурси (пари, време, труд, емоции и др.) да отглеждаме едно цвете само един сезон.
Тропични и субтропични растения са превзели сърцата ни. Като започнем от бабиното мушкато и стигнем до разкошни петреи, бругманзии, агапантуси, дипладении, бругманзии...

Да, някои са подходящи и за стайни цветя, стига да можем да им осигурим адекватни условия и грижи. Да, някои презимуват без проблем в състояние на покой. Но всички те са различни. Луковиците и грудките вече ги обсъдихме, а сега е време да си поговорим за всички останали. Ще ги разделим условно на три групи:

1. Цветя, които издържат на ниски положителни температури и минимално или никакво осветление;

2. Цветя, които понасят добре ниски положителни температури, но имат нужда от светлина;

3. Цветя, които имат нужда от отопление и осветление през зимата;

Първа група може и на тъмно

Тук влизат мушкатата, бругманзията, неустойчивите на студ бананови растения и някои орнаментни треви.

За тези растения е важно да изпитат лек студ, който да им подскаже, че е време за покой. Прибирането може да стане след лека слана например. По време на съхранението поливките са разредени максимално. Препоръчително е да се извършват само, когато почвата е наистина суха.
Напролет, когато започнете да сеете семена, е време за по-обилни и чести поливки. Нови стъбълца ще ви покажат, че растенията вече имат нужда и от светлина. Преходът не бива да е рязък.

Втора група е за цитруси и други

В такова условно разпределение попадат повече растения: дипладенията, бугенвилиите, олеандрите, лантаната, пентасът, маслиновите дръвчета, някои палми, хлорофитумът и други.

Освен светлината, поливният режим е по-оптимизиран. Вода се дава сравнително често, но в малки количества след осезаемо засъхване на горния слой почва. Възможно е да опадат доста от листата на растенията, че дори и да не останат по клонките. Важното е стъблата да са живи.
Рано напролет с уголемяването на деня и повишаването на температурите е време за първи подхранвания с ниски дози тор. Преходът отвътре навън може да стане веднага след преминаване на опасността от слани.

В трета група са по-капризни

Тук са повечето фикуси, в това число бенджамини, лирати, еластика и други. Тук са и гарденията, която все по-често започва да намира място в градината и на балкона, коледната звезда – също, голяма част от тропическите палми и т.н.

При фикуси, прекарали лятото навън, се очаква обилен листопад при смяна на условията. Пазете ги от течение и преполиване. Зимните листа и клонки ще са слаби и бледи, а развитието ще е едва забележимо, но топлинка им е необходима.
Гарденията ще издължи стъблата си, а с коледната звезда ви съветваме да не експериментирате. По-добре да е жива и зелена, отколкото, в стремежа си да я оцветите, да я забравите в някой шкаф.


Ново 20! Мушкато в градината

В по-топлите райони на страната смели експериментатори пробват възможностите за презимуване на бабината китка. Засаждат растения в градината. Когато температурите паднат, осигуряват зимна защита от мулч, а напролет се радват на разкошни, едри листа и цветове.

В балконски условия също е възможно презимуване навън. За целта мушкатата се покриват с няколко пласта полиетилен поетапно подобно на леха за разсади и според очакваните температури.

Важно е между различните пластове фолио да се получи въздушен балон, които служи като изолатор.

Снимки: Pixabay, Flickr, Pinterest

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Скандална поправка, която бе приета преди седмица и която даде право на финансовите институции да събират неустойки от длъжниците си в размер до два пъти главницата, ще бъде отменена. Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова изпълни обещанието си, дадено първо пред 24 часа, да отмени гласувания текст
При установяване на нарушения празничните базари ще бъдат затваряни Как се спазват мерките на един от коледните базари в София, който е разположен в Градската градина, провери фоторепортер на "24 часа". Преди седмица софийският щаб разреши функционирането на празничните базари, но при спазване на строги мерки за дистанция и безопасност
„Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората. Допускат се алтернативни мнения, което е странно“. Това коментира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на

Градина 24 / Цветя