Напишете дума/думи за търсене

Приветлива градина за диви обитатели

Отправните точки: дом, храна, вода и спокойствие.

Много диви животни и птици могат да намерят дом в нашите цветни, зеленчукови, овошни градини и лозя. Въпросът е искаме ли ги там и бихме ли били така добри да им създадем домове, удобства, да им осигурим храна през тежките зимни месеци или най-малкото да им позволим да останат наши съседи.

Иронията в последното изречение е много актуална, защото градинарите масово са разделени в два отбора – този на пръскащите, за които всяка твар е вредител на продукцията, и този на природосъобразните, които смятат, че ако има червейче, значи е чиста и качествена.

Къде е истината? Кои са прави? Е, това е много обширен въпрос. Но, ако искате градината ви да живее в истинския смисъл на думата „живот“, то трябва да я пригодите и поделите с дивите.
Все по-често се появяват лисици, таралежи, зайци, сърни, хищни птици, влечуги в гъсто населени жилищни райони. Защо търсят препитание в опасни за тях зони? Просто е - земеделието, изсичането на горите, ВЕЦ-овете, застрояването и т.н. и т.н.

Отправните точки за създаване или преобразяване на градината са прости – дом, храна, вода и спокойствие.

Не е нужен перфекционизъм

Опадалите листа, плодчетата по декоративните храсти, сухите клони и старите дънери, гъстите корони на дърветата, дупката в стената на бараката за нас са проблем. Оставени, непочистени, неремонтирани те говорят, че не поддържаме градината си, а всъщност точно те осигуряват домове на дивите ни приятели.

Може с децата дори да направите къщички за птици и таралежи или хотели за насекоми. Не са необходими много сръчност и материали за целта.

Красиво за нас, ядливо за тях
Възможностите за създаване на приветлива и уютна градина за дивите са безкрайни, а не са необходими нито много работа, нито много вложения. Най-важното е да има разнообразна храна и задължително вода. За целта планирането на засажданията е първата стъпка. Есента е подходящ период да започнете.
Имайте предвид, че дори някои растения да не дават плодове или семена, те все пак може да са полезни по друг начин.

Дърветата – дом и препитание 

Бялата бреза внася романтика и непринуденост в градината, а осигурява семенца за птичките и материал за строеж на гнезда и хралупки.

Илексите предлагат защита с бодлите си и плодчета през студената зима.

Представителите на род Sorbus (офика, брекиня, скоруша и др.) са привлекателни заради плодчетата и затова, че привличат насекоми, с които птиците се хранят.

Дивите форми на овощните дървета (киселица, махалебка, глог и др.) подпомагат изхранването на пернатите и гризачите през есента и зимата, а напролет привличат полезни насекоми и опрашители.
И това са само няколко примера, а има още много във всякакви форми и размери.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
В разгорещена размяна на реплики по расовия въпрос на предизборния дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън кандидатът на демократите обвини държания глава, че "налива бензин във всеки расистки пожар", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.  Байдън каза още, че Тръмп е сред най-расистките президенти, които САЩ са имали в съвременната история
Асоциацията на вносителите предлага скрапинг програма за замяна на колите над 15 г. чрез държавен екобонус при покупка на нова кола От началото на годината автомобилите над 20 години у нас са се повишили с над 150 хиляди бройки Предлагаме единен регистър на МПС и първоначален преглед за техническа и екологична годност на всички нововнесени
Двамата не са се засичали на сцена или във филм от дебюта на актрисата, събра ги сериалът “Братя” Актрисата Йоанна Темелкова се оказва ябълката на раздора за двама братя. Всеки от тях иска да спечели сърцето ѝ. Това е само малка част от съдбата на героинята ѝ Лора в сериала на Нова тв “Братя”

Градина 24 / Цветя