Напишете дума/думи за търсене

Левзея може да се отглежда и у нас

Снимка: S. Rae/Flickr

Една билка, която произхожда от не къде да е, а от студения Сибир.

Преди време публикувахме материал за лечебното растение Иван-чай, който също е по-познат, разпространен и употребяван в Русия. Интересът на читателите ни беше голям, но за съжаление не успяхме да бъдем полезни докрай. Ние не предлагаме посевен и посадъчен материал, а само информация относно отглеждането на културите.

Чували сте за билето левзея или маралов корен поне от телевизията или радиото. Много лекарства са направени на нейна основа. Всъщност тя е добре позната на народната медицина от древни времена, но проучването и доказването на качествата ѝ започва в средата на миналия век.

Билката е известна с това, че има тонизиращо и стимулиращо действие. Подобрява паметта, понижава кръвното налягане, действа на физическата активност на човешкия организъм. Но и не само. Тя е и чудесно фуражно растение, което спомага репродуктивните им възможности. Освен това пухкавите цветчета на левзеята са идеална паша за медоносните пчели.

Снимка: peganum/Flickr
Снимка: peganum/Flickr
Дотук тя е растение почти като всяко друго, нали? Има редица плюсове. Но ето още един. Предвид произхода си, тя е много подходяща за отглеждане във високопланинските райони на страната ни, където възможностите за поминък на населението намаляват в корелация с надморската височина. Вегетацията ѝ е сравнително кратка, а реколтата – скъпа.

Родината ѝ казва всичко за изискванията
Снимка: Thistle-Garden/Flickr
Снимка: Thistle-Garden/Flickr

Снимка: Thistle-Garden/Flickr
Снимка: Thistle-Garden/Flickr

Снимка: Thistle-Garden/Flickr
Снимка: Thistle-Garden/Flickr

Суров климат, ниски температури, дълга зима, кратко лято, бърза вегетация. Каквото и от изброените да кажем все е вярно. Левзеята се развива отлично именно в такива условия. Расте бързо, много бързо. А отглеждането е сравнително лесно.
Ниските температури не са проблем, освен в периода на цъфтеж. Необходима е умерена до висока въздушна и почвена влажност. Почвата е добре да бъде лека и не много богата на хранителни вещества. Важна е структурата ѝ, защото корените на левзеята са употребяема част за лечение.

Размножава се чрез семена

Снимка: Thistle-Garden/Flickr
Снимка: Thistle-Garden/Flickr

Левзеята има два срока на засяване – рано напролет или точно преди зимата. семената се изсяват директно, защото опитно е доказано, че производството на разсад не дава добри резултати.
Почвата се подготвя добре, а след сеитбата се валира, за да се осигури добър контакт на семената с нея.
При пролетна сеитба е необходимо семената да преминат през стратификация. При есенна този етап протича по естествен път.

Основна грижа е плевенето

Особено в ранните етапи от развитието на растенията, важна задача на градинарите е плевенето. Младите поници нямат сили да се конкурират с агресивни треви.
След поникване се следи почвената влажност, а може да се внесат и торове. С напредване на развитието се появява опасност от заболявания и нападения от неприятели. Затова е важно да се спазват всички добри практики в земеделието.

Добивът


От растенията се добиват листата, стъблата и корените.
Според проучванията най-високо е съдържанието на полезни вещества в надземните части преди цъфтежа. Зелената маса се обира и наситнява, след което се суши. Ако се използва сушилня или фурна, температурата не бива да надвишава 30-40 градуса.
Корени се вадят от поне двугодишни растения. Прави се в периода от октомври до замръзването на почвата. Извадените корени се почистват и измиват с течаща вода. Оставят се да просъхнат, а после може да се нарежат и изсушат напълно в сушилня.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Една от големите житейски и професионални каузи на бащата на българската кардиология проф. Александър Чирков в последните години беше създаването на супермодерна клиника във Варна.  Плановете му бяха в началото на 2019 г. да стартира нейното строителство.  "Варна е моят любим град и не напразно съм взел решение тук да направя една от най-добрите
И.д. президентът на Българския футболен съюз Михаил Касабов изпрати отворено писмо до министър-председателя на Република България Бойко Борисов с копие до министъра на младежта и спорта Красен Кралев и министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов с молба обявените на 23 ноември т.г. проектомерки за превенция на разпространението на
Швейцария е не само една от най-богатите страни в Европа, с една от най-добрите здравни системи. Тя е и с едно от най-високите равнища на заболеваемост и смъртност от COVID-19 в региона. Въпреки това много хора продължават да ядат и пият в ресторанти и барове, да пазаруват на оживени пазари, да се потят във фитнес центровете и да залагат в

Градина 24 / Билки