Напишете дума/думи за търсене

Неустойчивите луковици и грудки

Ето някои по-нетрадиционни

За колко грудки и луковици, които трябва да извадите от почвата сега, се сещате? Далия, гладиол, канна...други? Е, много са. Ето някои по-нетрадиционни:

Кала – тази красавица предпочита добре дренирана почва, чести поливки, но без застояване на водата, слънчево до сенчесто изложение. Цъфтежът продължава до октомври. Има градинска кала, която в по-студените райони има нужда от помощ, за да презимува. Многоцветните и дребноцветните кали обаче трябва да изкарат зимата в саксия с торф при температура между 10 и 15 градуса целзий.

Глориоза – прелестна и нестандартна тази лиана се развива чудесно в сходни условия с тези на калата, но има нужда от опора заради катерливите си наклонности. Огнените цветове красят градината и балкона в края на лятото, а наесен грудката трябва да се прибере. Съхранението протича най-лесно в сух мъх, торф или пясък при температура до 15 градуса.

Агапантус – нилската лилия обожава слънцето. У нас най-често се отглежда в контейнер, но в градината показва пълния си потенциал. Цъфтежът е летен. През есента растението се прибира и може да продължи вегетацията си. Има сортове, за които се твърди, че издържат на студ, но кой би експериментирал?

Грудковите бегонии – тези разкошни и обилно цъфтящи растения в последните години са много пренебрегвани. В интерес на истината често се разболяват и затова градинарите ги избягват. Цъфтежът им трае цяло лято. Изискват шарена сянка и редовни, умерени поливки. Презимуването става в сух торф и температури под 10 градуса по Целзий.

Кога се вадят от почвата

Изброените растения, а също куркумата, кралицата на нощта (полиантес тубероза), джинджифилът и други е добре да се извадят от почвата, когато сами приключат вегетацията си и преминат към покой. Ако това обаче не се случва, а се очаква трайно понижаване на температурите или слани, надземната маса се орязва.

Всяко растение има различни изисквания в това отношение. Например стъблата на далията се съкращават на около педя над грудката, защото в тази зона се намират много спящи пъпки. Догодина те ще дадат началото на новите стъбла.

Подготовка за зимуване

Подземните органи, независимо грудки или луковици, се вадят от почвата и се просушават на място, ако времето го позволява. Всички почвени частици, примеси и повредени зони се почистват с мека четка, нож или друг инструмент. Не е добра идея да се мият с вода, защото ще загният.

Допуска се, а понякога и силно се препоръчва обеззаразяване преди прибиране в склада. Използват се фунгициди или дървесна пепел. Така подготвени, грудките се пакетират по вид, сорт и цвят според нуждите им. Може да се използват различни субстрати- торф, мъх, пясък, перлит, вестници и други.

Помещението е важно

Мястото на съхранение на подземни органи трябва да е сухо и тъмно. Подходящи са мазето, килерът, гаражът, таванът, а също и някой по-рядко използван шкаф или стар хладилник.

Влагата и температурата в помещението играят основните роли при съхранение. Естествено, не може да се угоди на абсолютно всички цветя и те да са поставени при оптимални условия индивидуално.
Златната среда е температура между 4-5 и 8-10 градуса за повечето. Относителна влажност на въздуха от 60-70%. Отклоненията и резките промени предизвикват проблеми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Днес Червената планета е невероятно суха и прашна. Учените обаче продължават да трупат доказателства, че някога тя е била воден свят. Марсоходът "Кюриосити" е открил следи от древен потоп с библейски пропорции, най-вероятно настъпил в резултат на променил климата сблъсък с астероид, пише сп. "Сайънтифик рипортс"
С 27,3 починали на 1 млн. души днешните данни ни поставят на първо място в света. Следващата държава с 21,1 е Словения. Възможно е обаче тези данни да не са особено точни. Обявените днес като починали 189 души вероятно са загубили живота си не само вчера, в понеделник, а и в събота и неделя, когато официално бяха отчетени доста по-малко смърти от
На място е здравният министър Костадин Ангелов Паднала арматура уби човек на столичния пазар "Димитър Петков" и рани други трима. Инцидентът е станал по-рано днес. Той се е случил на частен строеж. На място има екипи на пожарната и Спешна помощ. Там е и здравният министър Костадин Ангелов, съобщиха очевидци. Очаквайте подробности

Градина 24 / Цветя