Напишете дума/думи за търсене

Опит и идеи от село

Българското село е пазител на бита и традициите, но и също така извор на творчески идеи – да направим нещо красиво или полезно с налични средства и по лесен начин. Тези чалъми и опитът на жителите от едно село могат да са от полза за жители от други краища на страната. „Хоби фермер“ е място, където този опит може да бъде споделен и да ни даде практични идеи за дома и двора. Например как да защитим сушените чушки от гниене или как да разкрасим каменен дувар.

Сода срещу мухъл 

В някои кътчета на страната продукцията от последните чушки и домати, гледани навън, стигна докъм края на октомври. Но студените месеци пристигат с влажно време, което може да причини гниене на зарзавата, който искаме да съхраним по-дълго. Например на нанизите с чушки, които искаме да изсушим.

Предлагаме един лесен начин да се избегне плесента. Разрежда се сода бикарбонат с вода. Чушките могат да се потопят в кофа с разтвор - 10 литра на 1 пакетче сода, след което да се извадят и да се сушат. Може и директно да се напръскат с пулверизатор, както го прави Райна Иванова от гр. Своге. Трикът с използването на сода за хляб е научила от свои съседки.

Дворна саксия от стари керемиди 

Димитър Дочев от гр. Сеново, обл. Русе, е не само дресьор, но и добър майстор и градинар. По протежението на типичен за региона дебел каменен дувар, заграждащ градината му с пътеката, която води към външната порта, Димитър е направил прекрасна дълга саксия. Използвал е начупени керемиди, които е зазидал върху стария камък с варо-циментов разтвор.

Асма над улицата 

На сянка от асма и непознатите преминаващи могат да се насладят в с. Очиндол, общ. Мездра. При липсата на обширни дворове жителите на планинските села намират хитри начини как да използват всяко пространство. Така например и лозата може да е изнесена над улицата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Една от най-великите фигури в историята не само на баскетбола, но на спорта въобще - Кобе Брайънт, и 13-годишната Джиана загинаха трагично заедно с още 7 души при катастрофа край град Калабасас, Калифорния, на хеликоптера, с който пътуваха, на 26 януари 2020 г. Легендата на “Лос Анджелис Лейкърс” бе на 41 г
“Шоуто на Николаос Цитиридис” се връща на 1 февруари Гала била отказала двойно по-голяма заплата от своята, за да се премести от Нова тв в Би Ти Ви. Поканата към нея била да заеме мястото на Деси Стоянова и Сашо Кадиев и вместо “Преди обед” да прави предаване, подобно на “На кафе” - това, което тя води по Нова тв
Алберт Попов завърши на шесто място нощния слалом в Шладминг и така постигна най-доброто си класиране този сезон. Така той дублира класирането си от 2019 година, в най-престижното състезание за световната купа. С девето време в първия манш и осмо във втория Алберт остана на 1,54 сек от победителя Марко Шварц (Австрия)

Градина 24 / Дизайн