Напишете дума/думи за търсене

Малки групи от дървета и храсти

С много роли в дизайна на градината

Дървесно - храстовите групи са самостоятелни композиционни единици с декоративно предназначение. Те играят структурообразуваща роля в обемно-пространственото изграждане на дворното пространство.

Градинската структура се определя не само от пътеки и тревни площи. Това е сложна система от взаимосвързани елементи, които заедно създават хармоничния стил на мястото. Заедно с доминиращите архитектурни елементи един от най-важните инструменти за структуриране на градината са малките групи от храсти и дървета, които играят различни роли.

Те отделят различните зони в градината , оформят интересни кътове,служат за акценти и зрителни фокуси. В дървесно-храстовите групи са засадени ефектни и оригинални дървета и храсти, при съчетаването на които се постига висок художествен ефект.

За вертикални акценти се използват широколистни дървета с различна багра на листата. По периферията се разполагат декоративни храсти, с които се постига по-динамичен и живописен силует на групата.

В съвременния ландшафтен дизайн все повече се използват декоративните групи от дървета и храсти - с разнообразие на видовия състав, като се образува едно хармонично цяло, разположено отделно от другите насаждения на открито. За да се създаде красива композиция, повечето от растенията, които са включени в групата, трябва да имат една или повече общи характеристики: форма на короната, цвят и текстура.

За да се създаде контраст в композициите, се използват няколко вида растения, но едно от тях трябва да е доминиращо. Обикновено, декоративната група е образувана от дървета и храсти, характерни за месната флора на района. Класически пример е съчетанието на смърч с бреза или бял бор с бреза.

Но в съвременния ландшафтен дизайн в групите са представени широка гама от растения. Те трябва да са издръжливи, устойчиви и декоративни. Затова се спазват определени принципи за подбор на растенията.

При съчетаването на растенията, освен цветове и височини, се спазват и редица композиционни закони, мотиви и форми (категоричност, пропорционалност, визуалност, целенасоченост, времетраене, покой и движение, симетрия и асиметрия…)

За хармонията и структурата

За ефекта на пълнота, изобилие и разнообразие на растения в градината са отговорни не само цветните лехи, но и групите от дървета и храсти. Те варират в широки граници и като размер и брой на растенията в тях, и имат голямо значение за структурата и художествения образ на парцела.

В малката група, обикновено се комбинират от 2 до 4 декоративни храсти и дървесен вид. Въпреки малките си размери и скромна структура на "участниците", те са основен компонент на скелетната градина и осигуряват вертикална структура и ефектна пълнота. И тези с най-скромен размер могат да са с един наистина голям ефект.

Когато казваме, че умело съчетаните храсти и дървета са в основата на градинския дизайн, не сме далеч от истината. Разбира се,това става на базата на ландшафтния дизайн - структурирането на пространството и съответното съотношение на основните елементи.

Но храстите и дърветата са гръбнакът на озеленяването и основните акценти, които определят не само стила и външния вид на градината, но и нейната структура.

Законът за простотата

Групата от малък брой видове изглежда най-впечатляваща (законът за простотата). В състава трябва да доминира един вид, а другите трябва да са подчинени на него.
Растенията, които са включени в състава, трябва да бъдат в хармония като цвят, форма и текстура.

Изискванията и нуждите на различните видове растения в групата не трябва да са антагонистични. Като се вземат предвид принципите на декоративните пана, с перфектното познаване на морфологията и биологията на растенията и техните екологични изисквания, можете да създадете силна група от храсти и дървета.

Важни функции

Обособяването на функционалните зони в градината се завършва с декоративните растения. С тях очертаваме и защитаваме различните площи, създаваме отворени и затворени пространства. Създавайки красива гледка или поставяйки растителен акцент до някоя зона ние подчертаваме нейната важност.

С групи растения формираме сенчести и слънчеви участъци. С един жив плет например лесно обособяваме и разделяме различните зони.
С масиви от иглолистни дървета защитаваме двора от ветрове, снегове, прах и шум.

А за да прекарваме спокойно горещите летни следобеди трябва да засадим голямо широколистно дърво на югозапад от къщата или на избраното място.

Малките групи от няколко храсти и дървета ", организирани" на две или три нива, са важни. Те изпълняват функцията на:

* доминиращ визуално масивен, привличащ вниманието елемент, който диктува характера на двора и е стилно-фокусна точка, предназначена за привличане на погледа;

* замаскиране на някои некрасиви места от градината, като стопански постройки и др., разграничаване на кът за сядане, таен път и др.;

* разделят пространствата, служат за гранична зона, например отделяйки зоната за отдих от зеленчуковата градина и др.

* създават обема на градината;

* те са и изразителен вертикален акцент ;

* служат като фон, за открояването на други растения.

Избор на растения

Разстоянието между дърветата се проектира, като се отчитат биологичните особености на всеки вид. От голямо значение е размера, структурата на кореновата система и дълготрайността на живота им. Например дървета, като бреза, ясен и бор се засаждат на разстояние от 5-7 метра едно от друго. Толерантните на сянка групи (явор, липа) могат да са на разстояние 2-3, 5 метра. Но смърчът и елата при слаба светлина губят декоративния си ефект - износват се по-ниските клони.
Храстите се поставят в групи, според техния размер и нуждата им от светлина. Големи храсти (градински жасмин, люляк, калина, смрадлика) се засаждат на разстояние 1-3m (берберис, трева, Forsythia),0,8-1,5 метра са необходими за малките - (джудже Spirea, хвойна, Cotoneaster ) - 0,5-0,7m.

При засаждането на храсти под дърветата трябва да бъдете сигурни, че те са толерантни на сянка, като червен бъз, боровинки, дрян, орлови нокти и др.

По-добре е храстите, да се засаждат на по-голямо разстояние от дървесните видове. Под короните и в непосредствена близост до стволовете се намира кореновата система (смърч, туя Occidentalis и др.)и не се препоръчва засаждането на храсти там.

Препоръките на ландшафтните дизайнери за избора на растенията в декоративни групи са :

* Основните видове, трябва да бъдат избрани и групирани в съответствие с височина, текстура, форма и в съответствие с нуждите им.

* Да се наблегне на сезонните промени в окраската на растенията им.

* Да се използват с повишено внимание растения с оригинален външен вид.

* Трябва да знаете размера на възрастните растения и времето, за което те ще го достигнат. също и продължителността на живота на растенията, принадлежащи към една композиция.

* Не използвайте прекалено много растителни видове в една група.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Жените в ЕС продължават да получават по-ниски възнаграждения от мъжете, дори да извършват работа, която изисква същите умения, образование и усилия. Това е факт, въпреки над 45-годишното законодателство на ЕС за равно заплащане, предупреждават от Европейската конфедерация на профсъюзите /ЕКП/ и напомнят за обещанието на ЕК да публикува Директива
Европейската комисия иска 70 процента от пълнолетните граждани в Европейския съюз да бъдат ваксинирани срещу коронавируса до лятото, предаде ДПА. ЕК планира да публикува съответно предложение днес. До март тя иска да бъдат ваксинирани 80 процента от хората над 80-годишна възраст и здравните работници, предава БТА
Пазарът на леки автомобили в ЕС се сви с 23,7% до 9,9 милиона бройки през 2020 година като пряк резултат от пандемията COVID-19, сочи статистиката на АСЕА (Асоциацията на автомобилните производители в Европа). Мерките за ограничаване, включително пълно блокиране и други ограничения през цялата година

Градина 24 / Дизайн