Напишете дума/думи за търсене

10 причини да засадите декоративни треви

Има десетки, ако не и стотици видове декоративни треви и зърнени култури и всеки може да избере опция по свой вкус.

Защо собствениците на градини харесват тревите толкова много? На първо място, този интерес се обяснява с красивия цвят на листата, оригиналността на съцветията, а също и непретенциозността. С помощта на декоративни зърнени култури можете да допълвате цветни композиции, като правите необичаен акцент. А цялата си красота те разкриват през есента когато метлиците на тези растения са украсени с листа и това ги прави още по-загадъчни.

Тревите, когато са правилно подготвени за зимата, могат да вдъхнат живот и на студения зимен градински пейзаж. Кафявите метлици и остри дълги листа го изпълват със специален чар и при полъха на вятъра те издават удивителен звук.

Орнаментните треви са подходящи както за украса на градината, така и за декориране на букети от сухи цветя.

Все още не сте сигурни дали искате да засадите един или няколко храста?

Тези градинари, които вече са придобили представители от света на декоративните треви в градината си, отбелязват поне дузина предимства на тези растения пред своите колеги.

1. Бърз ефект 

Едно от основните предимства на многогодишните декоративни треви е бързият им растеж. Засадени в началото на сезона, до края на годината те са вече великолепни, а на следващото лято се показват в целия си блясък. Градинарят, който ги е избрал, не трябва да чака няколко години, за да се превърне мъничкото растение в буен храст. А едногодишните представители придобиват декоративност още в самото начало на сезона.

Основният недостатък на тревите и зърнените култури е, че те превземат цялата отредена за тях територия и бързо се превръщат в агресори за съседните растения. Ако сте готови да отделите само малка част от пространството за тях, не забравяйте да ги засадите в земята на дълбочина най-малко 40 cm.

2. Целогодишна декоративност 

Повечето от тревите през есента не губят своя блясък, а някои се показват в най-ярките си цветове. Следователно те остават украса на градината дори, когато останалите растения вече са изчезнали и зимуват. Тревите и зърнените култури изглеждат много живописно под снежна шапка или покрити със скреж. Подрязват се през пролетта, преди началото на вегетационния период и могат да показват красотата си 9-10 месеца подред.

Многогодишните треви в градината са прекрасен и нетривиален начин за украса.

3. Минимална грижа 

С правилния избор на треви, подходящи за вашия тип почва и климат, поддръжката е минимална. Първо, те са устойчиви на суша, така че не е необходимо да ги поливате, с изключение на тези които са в компания с други растения. На второ място, те растат и цъфтят красиво, без редовно опрашване.

И накрая, цялата работа по формирането на храсти се свежда до пролетната резитба на старата наземна част, тъй като те се оценяват именно заради естествения им, небрежен и естествен вид.

4. Няма нужда от плевене 

Декоративните треви растат толкова нагъсто, че плевелите просто не могат да проникнат на тяхната територия. Следователно не е необходимо да се плеви около и под насажденията и не трябва да се мулчира.

Мощните декоративни храсти могат да ви помогнат да се борите с плевелите - засадете тези растения на най-завзетото от бурени място и само след сезон те ще изгонят повечето противници.

5. Голям асортимент от текстури и цветове 

Зелени, червени, розови, синкави, бели, пухкави, с листа цъфтящи или не, от 20 до 200 см височина - всеки градинар може да намери декоративна трева по свой вкус.

Разбира се, не е достатъчно да изберете растението само по външност - то трябва да отговаря на вашата климатична зона. Имате голям избор от тези растения, които да са адаптирани към вашия район.

6. Опции за различни почви и климатични зони 

На територията на нашата страна, почти няма регион, в който да е невъзможно да се отглеждат един или друг вид декоративни треви.
Освен това има треви, които се развиват добре в блата, торфени блата, пясъци, в пясъчни зони и др. Но за да намерите най-добрия вариант, трябва да закупите посадъчен материал от местните разсадници, а не да го поръчвате отдалеч.

7. Зимоустойчивост 

В зависимост от вашите желания можете да отглеждате декоративни треви както на открито, така и в контейнери. Освен това има много сортове, които зимуват добре без да им осигурявате защита и подслон за зимата. А ако наистина искате нещо екзотично, винаги можете да изберете тактиката на едногодишно отглеждане или да внесете саксиите с треви в отопляемо помещение през зимата.

Декоративните зърнени култури буквално могат да преобразят градината за няколко сезона. Но не всички от тях могат да оцелеят през зимата.

8. Атрактивност за птиците 

Пухкавите метли и узряващите класове на декоративните треви и зърнените култури се превръщат в рай за много насекоми, което означава, че са отлично място за ловуване на малки птици. Те много бързо намират съответния ъгъл на градината и започват редовно да го посещават, а вие можете да ги гледате или просто да се наслаждавате на упоритата работа на пернатите гости.

9. Бързо и неограничено възпроизвеждане 

Декоративните треви се размножават с лекота Храстите могат безопасно да се разделят, докато растат, да се събират и сеят семена. Високите треви могат да се размножават чрез коренови резници. В този случай младите растения ще имат всички майчини характеристики и също така бързо ще растат до състоянието на пълноправен екземпляр. Това ще ви позволи да закупите само един или два разсада, които харесвате, и след няколко сезона да отгледате цяла група от тях.

10. Основа за тревни площи и бордюри 

Можете да разположите декоративните треви не само в цветната леха. Поради разнообразието от размери и форми, те правят отлични живи огради, бордюри, и чудесно изглеждат около водоемите. Семената на тези треви са отлична съставка за мавританска смес за тревни площи.

При груповите насаждения декоративните треви хармонично се допълват и изглеждат още по-атрактивни. Необходимо е обаче да им се даде пространство за растеж и да се предпазват съседните растения, за да се поддържа формата им и да се предотврати хаотичното им разпространение...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Съмнявам се тя да е физически извършител, подозирам бащата на децата, обяви Илия Дунчев „Сестра ми се страхуваше, че ще ѝ вземат децата. Тя е човек, който години наред е изтезаван психически“. Това каза пред btv Илия Дунчев, братът на Кристина Дунчева от Сандански, обвинена за убийството на двете си деца – момиченце и момченце на 3 и 5 години
Ваксината срещу новия коронавирус която се разработва от Научно-изследователския институт по грипа в Санкт Петербург е показала безопасност и изработване на антитела в доклиничните изследвания, съобщи ТАСС. "В научно-изследователския институт по грипа към министерството на здравеопазването на Русия продължават доклиничните изпитания на нова
„Никой не е казал какво ще се случи с мерките от началото на февруари. Това предстои да се случи в следващите седем дни. Очаквам да имаме решение още в началото на следващата седмица“. Това заяви пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев. Според него никой не може да се ангажира с предварителна прогноза. Това зависи от темповете на заболяването

Градина 24 / Дизайн