Напишете дума/думи за търсене

Каланхое– чудно цвете и лекарство

Колкото и обикновено да изглежда, почти никой не го разбира

Случвало ли ви се е да влезете в магазин за цветя и погледът ви да бъде привлечен в затънтеното, но обилно нацъфтяло в ярки цветове ъгълче с каланхоета?

Истината е, че цветето може да се стимулира да цъфти в точно определени периоди. Съответно го срещаме целогодишно в търговската мрежа. То е идеалното украсно растение от гледната точка на производителите, защото се реализира бързо, производството е сравнително евтино, а търсенето – масово, на световно ниво.
Точно заради това на много цветари им е омръзнало вече – да го виждат, да го отглеждат, да го получават като подарък или да се налага те да го поднасят.

А колкото и обикновено да изглежда каланхоето, почти никой не го разбира. Почти никой не успява да го накара да разцъфти отново или пък да го запази живо. Причината за това се крие в родството му със сукулентите. Месестите листа и стъбла на цветето съхраняват вода, но това не означава, че не са му необходими редовни поливки.

Цъфтежът пък може да се провокира на същия принцип както оцветяването на връхните листа на коледната звезда. Необходими са от един-два дни до два месеца поетапно да се намалява дневната светлина. Доказано е, че стари растения имат нужда от по-кратък период на скъсяване на деня, отколкото младите.

ВАЖНО! Затъмняването не означава да пъхнете цветето в шкафа за два месеца, а да намалявате светлата част от денонощието от да речем 12 часа до 10-9-8. Поради факта, че е необходим къс ден за образуване на цветове и пъпки, каланхоето разцъфтява най-лесно през зимните месеци.

Не е ли каландива?

Kalanchoe blossfeldiana е видът разпространен най-масово в търговската мрежа. Тъмни, месести листа, изобилие от кичести или прости цветчета във всякакви топли багри от червено, розово, жълто и оранжево до бяло.

Каланхое или каландива? Второто наименование е по-скоро марка. Култивар, получен чрез специални методи за размножаване на Kalanchoe blossfeldiana. Също както при петуниите имаме сурфиния, мултифлора, грандифлора, флорибунда и т.н.

Нестандартен метод за размножаване и оцеляване

Има едно каланхое, което е еволюирало доста различно от роднините си. K. рinnata или Bryophyllum pinnatum е наречено още живораждащо каланхое, каланхое-майка, чудо и други подобни.

Магията на пината е скрита в листата му. По периферията на всеки зрял лист нарастват множество малки растениица, които ако попаднат в подходящи условия, се вкореняват бързо и заживяват собствен живот.

Пината е инвазивен плевел в Нова Зеландия, Натал и Мадейра, но ние се дивим на перфектния механизъм на растението за оцеляване в саксия. Е, живородното каланхое превзема и тези на съседите си, но по уникален начин. Как да му се сърдим?

Пината се отглежда много лесно

Трудно ще се сдобиете с живородно каланхое, но пък успеете ли, трудно ще се отървете от него. Както споменахме, всяко „бебе“ бързо се вкоеренява, веднъж отделено от „майката“.

Необходима е пропусклива почва, защото коренчетата загниват лесно. Саксията трябва да е малка. Полива се когато субстратът изсъхне и не по-рано.

Растенията не понасят ниски температури под +10 градуса.

Много чудеса събрани в едно растение

Живородното каланхое е една голяма дилема. Хем е инвазивно, хем украсно, хем лечебно, хем отровно.

При поглъщане на части от него е възможно натравяне на кръвта, особено при животни и малки деца. В различните народности обаче то се използва за лечение на високо кръвно налягане, камъни в бъбреците, главоболие, грипни състояния и настинки.

Главоболието например отминава, ако само се разтрие лист върху челото. Интересно, нали?

В следваща публикация очаквайте още няколко каланхоета, които ще ви изумят с външност, чар и още нещо...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Реакцията на организма е изненадваща, имаме дори пациенти с едновременно образуване на тромби и кръвоизлив, казва за "24 часа" кардиологът проф. Иво Петров Днешната представа за същността на новата коронавирусна инфекция има малко общи неща с първото впечатение, че е нещо като обикновена респираторна инфекция или най-много грип
Софийската районна прокуратура предаде на съд Георги Георгиев и Стоян Атипов, обвиняеми за хулигански действия по време на протест през август 2020 г. в района на Румънското посолство. Тогава възникна напрежение между гражданка, управляваща автомобила си и група протестиращи. Георгиев е обвинен за повреждане на автомобил и "непристойни действия
У нас са регистрирани 20 случая на рядкото, но опасно усложнение след COVID-19 при децата – мултисистемен възпалителен синдром. Това съобщи пред бТВ педиатърът и детски ревматолог д-р Калин Лисички. „Основната му проява е висока температура – над 38 градуса, която не се повлиява от медикаменти и трае над 24 часа

Градина 24 / Цветя